Russula cyanoxantha

Ρούσουλα ή Κυανόξανθη Russula cyanoxantha

Russula cyanoxantha Ρούσουλα ή Κυανόξανθη

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, αρκετά κοινό σε δάση πλατύφυλλων που περιέχουν βελανιδιές και οξιές πιο σπάνιο σε δάση κωνοφόρων, του αρέσουν τα ελαφρώς όξινα εδάφη. Εμφανίζεται από Μάιο μέχρι Νοέμβριο συνήθως σε ομάδες και η κορύφωση της καρποφορίας είναι από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Russulales
Family (Οικογένεια): Russulaceae
Genus (Γένος) : Russula
Species (Είδος) : R. cyanoxantha

Επιστημονική ονομασία: Russula cyanoxantha (Schaeff.) Fr.

Ελληνική ονομασία: Ρούσουλα ή Κυανόξανθη.

Ρούσουλα ή Κυανόξανθη Russula cyanoxantha
Russula cyanoxantha Ρούσουλα ή Κυανόξανθη

Περιγραφή

Το καπέλο της Russula cyanoxantha Ρούσουλα ή Κυανόξανθη έχει διάμετρο από 5-15 εκατοστά, αρχικά σφαιρικό, στη συνέχεια ημισφαιρικό και μερικές φορές χωνιόμορφο. Το χρώμα του είναι εξαιρετικά μεταβλητό, οι πιο κοινές αποχρώσεις είναι μπλε-μοβ, ροζ-βιολετί, γκρι-πράσινο, λαδί-καφέ.

Τα ελάσματα του είναι πυκνά, ολοστυπικά, διχαλωτά, λιπαρά, εύκαμπτα αν περάσουμε το δάκτυλο δεν σπάνε, λευκού χρώματος, με καφέ άκρες στην ωριμότητα.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και 1,5-2,5 εκατοστά, λευκό χρώμα, συχνά με λιλά ή καφέ κηλίδες, συνήθως είναι φαγωμένο από σκουλήκια και σπάει σαν κιμωλία.

Η σάρκα του είναι λευκή με μοβ κηλίδες στην ωριμότητα, ευχάριστη αδύναμη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.

Ρούσουλα ή Κυανόξανθη Russula cyanoxantha
Russula cyanoxantha Ρούσουλα ή Κυανόξανθη

Ομοιότητες

Χαρακτηριστικό του είδους που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα εύκαμπτα και λιπαρά ελάσματα του, ενώ σε όλο το γένος, τα ελάσματα μόλις περάσουμε το δάκτυλο μας σπάνε στην cyanoxantha απαιτείται να ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη για να το πετύχουμε, ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι μας αφήνουν την αίσθηση ότι έχουν μια λιπαρότητα.

Κάποιες Russula με παρόμοια χρώματα είναι:
Τα εδώδιμα, Russula heterophylla, Russula grisea, έχουν εύθραυστα ελάσματα.

Το ύποπτο τοξικότητας, Russula olivacea, έχει ομόκεντρες ρυτίδες στο καπέλο του, εύθραυστα ελάσματα, λευκό πόδι με ρόδινες αποχρώσεις στο πάνω μέρος και καφετιές πιτσιλιές προς τη βάση και σάρκα με ήπια γεύση.

Μαγείρεμα, Συντήρηση

Αν και είναι νόστιμο μανιτάρι δεν εξακολουθεί να διατηρεί τη καλή υφή του μετά το μαγείρεμα. Γίνονται ωραία σε ομελέτες, τηγανιτά με βούτυρο και σε σούπες. Σοταρισμένα με κρεμμύδια και σκόρδο συνοδεύουν πιάτα με χοιρινό και κοτόπουλο.

Συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες, στη κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόμοια Άρθρα

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο έχει διάμετρο από 5-15 εκατοστά, αρχικά σφαιρικό, στη συνέχεια ημισφαιρικό και μερικές φορές χωνιόμορφο. Το χρώμα του είναι εξαιρετικά μεταβλητό, οι πιο κοινές αποχρώσεις είναι μπλε-μοβ, ροζ-βιολετί, γκρι-πράσινο, λαδί-καφέ.

Τα ελάσματα του είναι πυκνά, ολοστυπικά, διχαλωτά, λιπαρά, εύκαμπτα αν περάσουμε το δάκτυλο δεν σπάνε, λευκού χρώματος, με καφέ άκρες στην ωριμότητα.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και 1,5-2,5 εκατοστά, λευκό χρώμα, συχνά με λιλά ή καφέ κηλίδες, συνήθως είναι φαγωμένο από σκουλήκια και σπάει σαν κιμωλία.

Η σάρκα του είναι λευκή με μοβ κηλίδες στην ωριμότητα, ευχάριστη αδύναμη οσμή και γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Αρκετά κοινό σε δάση πλατύφυλλων που περιέχουν βελανιδιές και οξιές πιο σπάνιο σε δάση κωνοφόρων, του αρέσουν τα ελαφρώς όξινα εδάφη. Εμφανίζεται από Μάιο μέχρι Νοέμβριο συνήθως σε ομάδες και η κορύφωση της καρποφορίας είναι από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι.

Χαρακτηριστικό του είδους που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα εύκαμπτα και λιπαρά ελάσματα του, ενώ σε όλο το γένος, τα ελάσματα μόλις περάσουμε το δάκτυλο μας σπάνε στην cyanoxantha απαιτείται να ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη για να το πετύχουμε, ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι μας αφήνουν την αίσθηση ότι έχουν μια λιπαρότητα.

Κάποιες Russula με παρόμοια χρώματα είναι:
Τα εδώδιμα, Russula heterophylla, Russula grisea, έχουν εύθραυστα ελάσματα.

Το ύποπτο τοξικότητας, Russula olivacea, έχει ομόκεντρες ρυτίδες στο καπέλο του, εύθραυστα ελάσματα, λευκό πόδι με ρόδινες αποχρώσεις στο πάνω μέρος και καφετιές πιτσιλιές προς τη βάση και σάρκα με ήπια γεύση.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]