Laccaria laccata

Laccaria laccata
Λακκάρια η βαμμένη

Το Laccaria laccata Λακκάρια η βαμμένη είναι ένα από τα πιο κοινά μανιτάρια, αν και μικρό είναι εδώδιμο με ήπια γεύση, καρποφορεί συνήθως σε μικρές ομάδες, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε ξέφωτα και σε θαμνότοπους.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Hydnangiaceae
Genus (Γένος) : Laccaria
Species (Είδος) : L. laccata

Επιστημονική ονομασία: Laccaria laccata (Scop.) Cooke

Ελληνική ονομασία: Λακκάρια η βαμμένη

Laccaria laccata Λακκάρια η βαμμένη

Περιγραφή:

Το καπέλο έχει διάμετρο 2-4 εκατοστά, κυρτό στο αρχικό στάδιο, επίπεδο αργότερα και με βαθούλωμα στο κέντρο, συνήθως πτυχωτό στη περιφέρεια, με ροδό-πορτοκαλί, κεραμιδί, χρώμα και σε υγρό καιρό πορτοκαλό-καφετί που όταν στεγνώσει ξεθωριάζει.
Τα ελάσματα είναι αραιά και οδοντωτά, εφαπτόμενα ή ελαφρώς κατέρχονται έχουν ίδιο χρώμα με το καπέλου, ενώ όταν αρχίζουν να πέφτουν τα σπόρια ασπρίζουν.

Το πόδι έχει ύψος 4-10 και διάμετρο 0,4-1 εκ. πιο σκουρόχρωμο από το καπέλο, με άσπρες ίνες κατά μήκος.

Η σάρκα του είναι λεπτή με ελαφρύ δυσδιάκριτο άρωμα και γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Δεν είναι εύκολο να διακριθεί από τις παρόμοιες λακκάριες.
Η Laccaria fraterna είναι λεπτότερη και πιο σκούρα,
Η Laccaria proxima είναι μεγαλύτερη και πιο λεπτή,
Η Laccaria tortilis είναι μικρότερη με ομφαλοειδές βαθούλωμα στο σκουρόχρωμο κέντρο του συνήθως παραμορφωμένου καπέλου.
Η Laccaria bicolor είναι μεγαλύτερη και τα νεαρά μανιτάρια διακρίνονται εύκολα από το πόδι που έχει λιλά χνούδι βάση του.
Η Laccaria amethystina είναι ένα βιολετί μέλος του ίδιου γένους, αφού στεγνώσει αποκτά ένα χλωμό στιλβωμένο χρώμα και μοιάζει πολύ με τη Laccaria laccata.

Σχόλια:

Ένα από τα πιο κοινά μανιτάρια, αν και μικρό είναι εδώδιμο με ήπια γεύση, είναι όμως σημαντικό να μπορεί να διακριθεί από τα δυνητικά τοξικά μικρά καφέ μανιτάρια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταβλητό μανιτάρι, τόσο στο σχήμα του καπέλου του, όσο και στις αλλαγές του χρώματος του οι οποίες εξαρτώνται αρκετά από την ηλικία και από τις καιρικές συνθήκες. Τα νεαρά καρποσώματα συχνά έχουν κόκκινο, ροζ καφέ και πορτοκαλί αποχρώσεις. Ενώ όταν βραχεί και στεγνώσει μπορεί να φαίνεται άχρωμο και μονότονο.

Πηγή: en.wikipedia.org www.first-nature.com

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο έχει διάμετρο 2-4 εκατοστά, κυρτό στο αρχικό στάδιο, επίπεδο αργότερα και με βαθούλωμα στο κέντρο, συνήθως πτυχωτό στη περιφέρεια, με ροδό-πορτοκαλί, κεραμιδί, χρώμα και σε υγρό καιρό πορτοκαλό-καφετί που όταν στεγνώσει ξεθωριάζει.

Τα ελάσματα είναι αραιά και οδοντωτά, εφαπτόμενα ή ελαφρώς κατέρχονται έχουν ίδιο χρώμα με το καπέλου, ενώ όταν αρχίζουν να πέφτουν τα σπόρια ασπρίζουν.

Το πόδι έχει ύψος 4-10 και διάμετρο 0,4-1 εκ. πιο σκουρόχρωμο από το καπέλο, με άσπρες ίνες κατά μήκος.

Η σάρκα του είναι λεπτή με ελαφρύ δυσδιάκριτο άρωμα και γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Ένα από τα πιο κοινά μανιτάρια, καρποφορεί συνήθως σε μικρές ομάδες, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε ξέφωτα και σε θαμνότοπους.

Aν και μικρό είναι εδώδιμο με ήπια γεύση.

Δεν είναι εύκολο να διακριθεί από τις παρόμοιες λακκάριες.
Η Laccaria fraterna είναι λεπτότερη και πιο σκούρα,
Η Laccaria proxima είναι μεγαλύτερη και πιο λεπτή,
Η Laccaria tortilis είναι μικρότερη με ομφαλοειδές βαθούλωμα στο σκουρόχρωμο κέντρο του συνήθως παραμορφωμένου καπέλου.
Η Laccaria bicolor είναι μεγαλύτερη και τα νεαρά μανιτάρια διακρίνονται εύκολα από το πόδι που έχει λιλά χνούδι βάση του.
Η Laccaria amethystina είναι ένα βιολετί μέλος του ίδιου γένους, αφού στεγνώσει αποκτά ένα χλωμό στιλβωμένο χρώμα και μοιάζει πολύ με τη Laccaria laccata.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]