Laccaria amethystina

Laccaria amethystina

Το Laccaria amethystina αν και είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι, η κατανάλωση του όμως δεν συνιστάται λόγω της συσσώρευσης ραδιενεργών στοιχείων από το έδαφος και κυρίως αρσενικού. Είναι ένα κοινό μανιτάρι, το συναντάμε συχνά σε ομάδες, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων ανάμεσα στα φύλλα ιδιαίτερα σε δέντρα οξιάς ή σε σάπιο ξύλο.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Hydnangiaceae
Genus (Γένος) : Laccaria
Species (Είδος) : L. amethystina

Επιστημονική ονομασία: Laccaria amethystina (Huds.) Cooke

Συνώνυμα: Laccaria laccata var. amethystina (Cooke) Rea

Ελληνική ονομασία: Λακκάρια η Αμεθυστίνη

Laccaria-amethystina-1

Περιγραφή:

Το καπέλο του Laccaria amethystina έχει διάμετρο από 1-6 εκατοστά, αρχικά κυρτό και σχεδόν επίπεδο, κοίλο στην ωριμότητα, με κυματιστή πριονωτή περίμετρο. Σε υγρό περιβάλλον το χρώμα του είναι βαθύ μοβ-βιολετί ενώ σε ξηρό πιο ξεθωριασμένο έως σχεδόν λευκό.

Τα ελάσματα είναι πλατιά, με αναστομώσεις στη βάση, ελαφρώς κατερχόμενα, ιδίου χρώματος με το καπέλο, στην ωριμότητα με λευκές αποχρώσεις.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 0,5-1 εκατοστά, μωβ-βιολετί, είναι σκληρό, ινώδη, τριχωτό στη βάση και κούφιο στη ωριμότητα.

Η σάρκα είναι λεπτή, μοβ-βιολετί, χωρίς ιδιαίτερη οσμή και γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Laccaria_amethystina, www.first-nature.com/fungi/laccaria-amethystina.php

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Laccaria amethystina έχει διάμετρο από 1-6 εκατοστά, αρχικά κυρτό και σχεδόν επίπεδο, κοίλο στην ωριμότητα, με κυματιστή πριονωτή περίμετρο. Σε υγρό περιβάλλον το χρώμα του είναι βαθύ μωβ-βιολετί ενώ σε ξηρό πιο ξεθωριασμένο έως σχεδόν λευκό.

Τα ελάσματα είναι πλατιά, με αναστομώσεις στη βάση, ελαφρώς κατερχόμενα, ιδίου χρώματος με το καπέλο, στην ωριμότητα με λευκές αποχρώσεις.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 0,5-1 εκατοστά, μωβ-βιολετί, είναι σκληρό, ινώδη, τριχωτό στη βάση και κούφιο στη ωριμότητα.

Η σάρκα είναι λεπτή, μωβ-βιολετί, χωρίς ιδιαίτερη οσμή και γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Είναι ένα κοινό μανιτάρι, το συναντάμε συχνά σε ομάδες, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων ανάμεσα στα φύλλα ιδιαίτερα σε δέντρα οξιάς ή σε σάπιο ξύλο.

Αν και είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι, η κατανάλωση του όμως δεν συνιστάται λόγω της συσσώρευσης ραδιενεργών στοιχείων από το έδαφος και κυρίως αρσενικού.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]