Juniperus oxycedrus Άρκευθος η οξύκεδρος

Juniperus oxycedrus Άρκευθος η οξύκεδρος

Στη Γερμανία οι καρποί του Juniperus oxycedrus Άρκευθος η οξύκεδρος, τα κεδρόκουκα συλλέγονται, όταν ωριμάσουν, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα.

Επιστημονική ονομασία: Juniperus oxycedrus L.

Ελληνική ονομασία: Άρκευθος η οξύκεδρος

Κοινές ονομασίες: Κέδρος, Αγριόκεδρος, Κεντροφίδα, Κέντρος

Juniperus oxycedrus Άρκευθος η οξύκεδρος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι μικρό δέντρο ή θάμνος της οικογένειας Cupressaceae  με κωνική κόμη, με πολλούς και διακλαδισμένους βλαστούς που φθάνουν μέχρι το έδαφος, με ύψος 1 έως 8 μέτρα και με φλοιό που έχει χρώμα σταχτί-καστανό.

Τα φύλλα του είναι βελόνες με μήκος 1,5 έως 2 εκατοστά, λογχοειδείς, έντονα οξυκόρυφες, γλαυκοπράσσινα με λευκές γραμμές στην πάνω πλευρά κατά μήκος του κεντρικού νεύρου, οι  βελόνες ανά τρεις χωρίς άρθρωση σχηματίζουν σπονδύλους.

Το Juniperus oxycedrus είναι φυτό δίοικο τα άνθη είναι μονογενή σφαιρικοί ίουλοι στις μασχάλες των βελονών, τα αρσενικά είναι κίτρινα και τα θηλυκά πράσινα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το Μάρτιο έως και τον Μάιο.

Ο καρπός είναι αρωματικός ραγοστρόβιλος σχεδόν σφαιρικός, πράσινος, καφέ-κόκκινος όμως στην ωριμότητα, γυαλιστερός, με αμυδρό επίχρισμα, με διάμετρο 0,6-1,2 εκατοστά, ωριμάζει το φθινόπωρο το δεύτερο χρόνο από την άνθηση, τα σπέρματα είναι 2-3.

Στην Ελλάδα φύεται Juniperus oxycedrus subsp. deltoides (R.P. Adams) N.G. Passal. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα προτιμά τις ορεινές περιοχές, τα πετρώδη εδάφη, σε θαμνώνες και σε υποβαθμίσεις δασών, είναι κοινό είδος σε υψόμετρο μεταξύ των 200 και 1300 σπάνια έως τα 2300.

Χρήσεις

Από το αρωματικό ξύλο του παράγεται φαρμακευτικό έλαιο που χρησιμεύει για εξωτερική επάλειψη στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση και το χρόνιο έκζεμα. Είναι καλό παρασιτοκτόνο σε περιπτώσεις ψώρας και δερματικών μυκητιάσεων. Επίσης διαθέτει αντισηπτική δράση.

Επιπλέον, χρησιμεύει ως έλαιο βύθισης σε μικροσκόπια.
Στη Γερμανία οι καρποί τα κεδρόκουκα συλλέγονται, όταν ωριμάσουν, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620, http://www.lhilna.gr, http://www.botany.gr

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]