Hydnum repandum

Hydnum repandum

Το συχνό, Hydnum repandum, είναι ένα εδώδιμο νόστιμο είδος μανιταριού, καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Cantharellales
Family (Οικογένεια): Hydnaceae
Genus (Γένος) : Hydnum
Species (Είδος) : H. repandum

Επιστημονική ονομασία: Hydnum repandum L. (1753)

Συνώνυμα: Hydnum flavidum Schaeff. (1774), Hypothele repanda (L.) Paulet (1812), Dentinum repandum (L.) Gray (1821), Tyrodon repandus (L.) P.Karst. (1881), Sarcodon repandus (L.) Quél. (1886)

Ελληνική ονομασία: Ύδνο το κυρτό

Κοινές ονομασίες: Αγκαθάκι, Σκαντζόχοιρος

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο 4-15 εκατοστά, κυρτό ή σχεδόν επίπεδο και ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό, ελαφρά χνουδωτό, κρεμ, κίτρινο-καφετί κατά τόπους, με γυριστή περίμετρο.

Το υμένιο (κάτω επιφάνεια) έχει χρώμα λευκό-κρεμ, συχνά με κατερχόμενα αγκαθάκια στη μια πλευρά του ποδιού, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, είναι λευκό, συνήθως έκκεντρο και λείο.

Η σάρκα του είναι λευκή, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, τραγανή και πικάντικη μοιάζει με το Cantharellus cibarius.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Πηγή: en.wikipedia.org, Photography Wikimedia Commons, Author Selso Date 18:38, 2 September 2009 & Photography Wikimedia Commons, Author Bubulcus~commonswiki Date 23:20, 9 January 2012 

Ομοιότητες:

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum albidum (Photo: A.Aguilera) είναι ένα είδος που τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι απολύτως ίδια με το Hydnum repandum. Αν δεν ήταν το υπόλευκο χρώμα του και η προτίμηση του στα κωνοφόρα, δύσκολα θα μπορούσαμε να το διακρίνουμε με την απλή μακροσκοπική παρατήρηση.

Είναι το πιο νόστιμο Hydnum γαστρονομικά, σε αντίθεση με το Hydnum repandum και το Hydnum rufescens, το είδος αυτό μπορεί να καταναλωθεί και σε ώριμη ηλικία.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum rufescens έχει μικρότερο πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ καπέλο έως 6 εκατοστά και όχι κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως κεντρικό πόδι του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum umbilicatum, έχει μικρότερα καρποσώματα με ομαφαλοειδή μικρό καπέλο έως 5 εκατοστά.

Μαγείρεμα:

Το Hydnum repandum είναι ένα δημοφιλές βρώσιμο μανιτάρι, αλλά θα πρέπει να συλλέγονται όταν είναι νέος και απαλλαγμένο από τα σκουλήκια και προνύμφες αν και σπάνια τα βρίσκουμε σκουλικιασμένα.
Για να μην πικρίζει πρέπει να μαγειρευτή καλά και να αφαιρεθούν τα αγκαθάκια του. Μαγειρεύονται τα νεαρά και φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση:

Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, επίσης αποξηραμένα ή σε σκόνη.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο 4-15 εκατοστά, κυρτό ή σχεδόν επίπεδο και ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό, ελαφρά χνουδωτό, κρεμ, κίτρινο-καφετί κατά τόπους, με γυριστή περίμετρο.

Το υμένιο (κάτω επιφάνεια) έχει χρώμα λευκό-κρεμ, συχνά με κατερχόμενα αγκαθάκια στη μια πλευρά του ποδιού, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, είναι λευκό, συνήθως έκκεντρο και λείο.

Η σάρκα του είναι λευκή, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, τραγανή και πικάντικη μοιάζει με το Cantharellus cibarius.

Έχει χρώμα λευκό.

Το Hydnum repandum καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Είναι ένα εδώδιμο νόστιμο είδος μανιταριού.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum rufescens έχει μικρότερο πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ καπέλο έως 6 εκατοστά και όχι κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως κεντρικό πόδι του.

Το όχι συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum umbilicatum, έχει μικρότερα καρποσώματα με ομαφαλοειδή μικρό καπέλο έως 5 εκατοστά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]