Grifola frondosa

Grifola frondosa

Grifola frondosa

Το μάλλον συχνό, Grifola frondosa, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε κορμούς και ρίζες ζωντανών και νεκρών πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη. Τα νεαρά καρποσώματα είναι εξαιρετικά νόστιμα, καλλιεργείται στην Ιαπωνία και στη Κίνα όπου χρησιμοποιείται ευρέως στη κουζίνα τους.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Polyporales
Family (Οικογένεια): Meripilaceae
Genus (Γένος) : Grifola
Species (Είδος) : G. frondosa

Επιστημονική ονομασία: Grifola frondosa (Dicks.) Gray (1821)

Συνώνυμα: Boletus frondosus Dicks., Boletus elegans Bolton , Polyporus frondosus (Dicks.) Fr., Polyporus intybaceus Fr. , Grifola frondosa f. intybacea (Fr. ) Pilát, and Grifola intybacea ( Fr. )

Ελληνική ονομασία: Γριφίσκη η φυλλώδης

Κοινές ονομασίες Κασταμανίτης, Αυτάκι καστανίτικο, maitake mushroom

Περιγραφή:

Είναι βασιδίωμα μονοετές, αποτελείται από ένα κοινό στέλεχος με διακλαδώσεις που μοιάζουν με ακανόνιστα ημικυκλικά φύλλα.

Η επάνω επιφάνεια του Grifola frondosa είναι λεία, κυματιστή, γκρίζο-καφετιά, γκρι, με καφέ κυματιστή περίμετρο.

Η κάτω επιφάνεια αποτελείται από λευκούς κατερχομένους σωλήνες που καταλήγουν σε πόρους.

Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή με ευχάριστη γλυκιά οσμή στη νεαρή ηλικία, άσχημη στην ωριμότητα και με ήπια γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Polyporus umbellatus = Grifola umbellata, παράγει βασιδιοκάρπιο που καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο στις βάσεις πλατύφυλλων, κυρίως δρυός και οξιάς, και αποτελείται από πολλά γκρίζο-καστανά καρποσώματα διαστάσεων 1-4 εκατοστά, με λευκούς και στενούς κατερχόμενους πόρους, και παχύ σαρκώδη βασικό πόδι που διακλαδίζεται επανειλημμένα.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Sparassis crispa, καρποφορεί σε βάσεις κωνοφόρων ειδών.

Το όχι συχνό, μη εδώδιμο, Meripilus giganteus, καρποφορεί σε βάσεις ή ρίζες πλατύφυλλων ειδών, κυρίως οξιάς και παράγει βασιδιοκάρπιο από αλληλοκαλυπτόμενα καρποσώματα, με θαμπό, καφέ-κίτρινο-κοκκινωπό, με ομόκεντρες ζώνες και με κυματιστή λευκωπή αρχικά περιφέρεια η οποία σκουραίνει με την ωριμότητα ενώ η κάτω επιφάνεια μαυρίζει στην επαφή με τα χέρια ή με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: http://www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, Author Nicolas Rück (WMDE) Date 10:46, 12 March 2014 & Photography Wikimedia Commons, SieBot Date 08:08, 16 March 2007 & Photography Wikimedia Commons, Animalparty Date 07:59, 1 August 2015

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το Grifola frondosa φαίνεται ότι αποτρέπει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, του προστάτη και του ήπατος.

Δεδομένου ότι το Grifola frondosa είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, η τακτική κατανάλωση του βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της πίεσης του αίματος, τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Πηγή: http://www.medicalmushrooms.net/grifola-frondosa-maitake/

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]