Clematis flammula Αγράμπελη

Clematis flammula Αγράμπελη

Clematis flammula Αγράμπελη

Το Clematis flammula Αγράμπελη είναι έντονα αρωματικό και είναι γνωστό στην Ευρώπη ως το φυτό των ζητιάνων. Όταν τρίβανε τα φύλλα στο δέρμα τους έβγαζαν σπυράκια και μπορούσαν να επικαλούνται την ασθένειά τους για την ζητιανιά. Η Αγράμπελη είναι ένας αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα, από τα 0 μέχρι τα 1000 μέτρα, σε φράκτες, θαμνότοπους, φρύγανα, πετρώδεις βουνοπλαγιές και σε ξέφωτα δασών. Το γένος Clematis περιλαμβάνει περίπου 300 είδη των εύκρατων και υποτροπικών περιοχών, από τα οποία 5 φύονται στην Ελλάδα:

Επιστημονική ονομασία: Clematis flammula L. 1753

Συνώνυμα: Clematis maritima L. 1762

Ελληνική ονομασία: Αγράμπελη η φλογώδης

Κοινές ονομασίες: Αγράμπελη, Αγραμπελίδα, Αγριάμπελη, Αγριαμπελίδα, Αμπελίδα, Αγριαμπελούδα, Αμπελίνα, Αλογάκι, Αϊγιάννης, Αγριοχελιδρονιά, Γλυκίδι, Γλικίγι (γλυκύγι), Γκουρπένι, Καλαμπελούδα, Κληματσίδα, Κλημαξίδα, Κούρμπενο, Κουρπενιά, Μπλετζίνα, Σακαϊόχορτο, Χαλαδρομιά, Χελιδονιά, Χελιδρονιά, Fragrant virgin’s bower, Fragrant clematis, Virgin’s-Bower, Vidiella, Tuoksukärhö, Clématite flamme

Ετυμολογία: Clematis: Από την ελληνική λέξη κλιματίδα., flammula: Υποκοριστικό της λατινικής λέξης Flamma (μικρή φωτιά).

Περιγραφή

Το Clematis vitalba είναι μια πολυετής αναρριχώμενη πόα της οικογένειας των Ranunculaceae, με αυλακωτούς, ισχυρούς, καστανωπούς βλαστούς, ύψους έως 5 μέτρα.

Τα φύλλα του φυτού είναι δις-πτερωτά, αντίθετα και με μικρά φυλλάρια ωοειδή ή ελλειψοειδή, δερματώδη και έμμισχα.

Τα μικρά, αλλά πολλά χνουδωτά άνθη του φυτού έχουν ωχρόλευκο χρώμα, είναι αρρενο-θήλεα, μασχαλιαία, με ευχάριστο, δυνατό άρωμα αποτελούνται από 4 λευκά σέπαλα, με πολλούς λευκούς και λείους στήμονες. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Ο καρπός είναι λευκό μακρύ τριγωνικό αχαίνιο.

Μοιάζει με το Clematis vitalba και το Clematis viticella

Τοξικότητα:

Αναφέρεται ότι όλα τα είδη του γένους Clematis είναι μάλλον τοξικά λόγω της συστατικής τους. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν την τοξίνη Anemonin. Η ανεμονίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτά της οικογένειας Ranunculaceae.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από την Anemonin είναι η ερυθρότητα και αίσθηση καψίματος του δέρματος. Προκαλεί έντονο πόνο στο στόμα, εάν το φάτε! Ο ερεθισμός του δέρματος είναι ήπιος ή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ο τρόπος εισόδου είναι μέσω του δέρματος, κατάποσης ή εισπνοής.

Μελισσοκομικό φυτό:

Η Αγράμπελη είναι φυτό με έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, η μυρωδιά απο τα άνθη των λουλουδιών προσελκύουν τις μέλισσες από πολύ μακριά.  Η ανθοφορία του ξεκινά τέλος Μαΐου και μπορεί να διαρκέσει έως και τον Αύγουστο στις ορεινές περιοχές! Δίνει στις μέλισσες κυρίως γύρη χρώματος μπεζ αλλά και νέκταρ, η γύρη που δίνει έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτήν την εποχή.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός

Η Αγράμπελη καλλιεργείται για διακοσμητικούς σκοπούς για να κάλυψη φράχτες λόγω τις ιδιότητας που έχει να αναρριχάται και λόγω των πολλών εύοσμων λουλουδιών του.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα το φθινόπωρο ή με σπόρους. Τα κλαδιά της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών, από αυτά φτιάχνονται, τα γνωστά μας κοφίνια.

Πηγή: oakspirits.blogspot.com/2015/06/clematis-flammula, xmbeekeeping.blogspot.com, beeclubpellas.blogspot.com, Photo 1, Photo 2

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση