Clavariadelphus truncatus

Clavariadelphus truncatus
Ροπαλάκι

Το συνηθισμένο, Clavariadelphus truncatus Ροπαλάκι είναι ένα μανιτάρι εύκολο στην αναγνώριση λόγω του μοναδικού του σχήματος, εδώδιμο, μέτριας νοστιμιάς, αλλά ελαφρώς καθαρτικό (περιέχει μαννιτόλη), τα νεαρά καρποσώματα γίνονται ωραίο γλυκό του κουταλιού. Καρποφορεί το φθινόπωρο σε ομάδες, κυρίως σε ελατοδάση αλλά και άλλων κωνοφόρων και σε μικτά.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Gomphales
Family (Οικογένεια): Gomphaceae
Genus (Γένος) : Clavariadelphus
Species (Είδος) : C. truncatus

Επιστημονική ονομασία: Clavariadelphus truncatus (Quél.) Donk

Συνώνυμα: Clavariadelphus borealis VL Wells & Kempton , Clavariadelphus lovejoyae VL Wells & Kempton , Clavariadelphus truncatus var. lovejoyae (VL Wells & Kempton) Corner , Craterellus pistillaris Fr. , Trombetta pistillaris (Fr.) Kuntze , Clavaria truncata Lovejoy

Ελληνική ονομασία: Κλαβαριάδελφος ο κολοβός

Κοινές ονομασίες: Ρόπαλο, Ροπαλάκι, Ροπαλάκι του Ηρακλή

Clavariadelphus truncatus Ροπαλάκι

Περιγραφή:

Βασιδιοκάρπιο με διαστάσεις 4-15 εκατοστά σε ύψος και 3-8 εκ. σε πλάτος στην επίπεδη κορυφή του. Η κατακόρυφη πλευρά του μανιταριού έχει σχήμα ροπάλου ή κυλίνδρου κίτρινο-βερικοκί-πορτοκαλί χρώματος με ραβδώσεις και πτυχές που παίρνουν συνήθως πιο σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, σπάνια μπορεί να είναι λεία, με στείρα και επίπεδη πτυχωτή κορυφή, υπόλευκο και τριχωτό στη βάση.

Σάρκα λευκή και συνεκτική στα νεαρά καρποσώματα, μαλακή και σπογγώδη στα ώριμα, με γλυκιά γεύση και ασθενή ευχάριστη οσμή κανέλας, όταν τραυματιστεί ή κοπεί σκουραίνει και καφετίζει.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει κρεμ χρώμα.

Ομοιότητες:

Εύκολο στην ταυτοποίηση λόγω του βιότοπου καρποφορίας του και της επίπεδης κορυφής του.

Μοιάζει με το εδώδιμο Clavariadelphus pistillaris, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων και έχει στρογγυλευμένη κορυφή.

Σχόλια:

Συσσωρεύει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ραδιενεργού καίσιο-137.
Περιέχει κλαβαρικό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί σε πειραματικές έρευνες ότι μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να έχει θεραπευτική αξία στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μαγείρεμα:

Τα νεαρά καρποσώματα γίνονται ωραίο γλυκό του κουταλιού.

Πηγή: en.wikipedia.org, Photography Wikimedia Commons, Author Natr Date 17:10, 3 September 2011

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]