Cistus parviflorus Κίστος ο μικρανθής

Cistus parviflorus Κίστος ο μικρανθής

Cistus parviflorus Κίστος ο μικρανθής

Το Cistus parviflorus Κίστος ο μικρανθής ε​ίναι είδος της Μεσογειακής ζώνης, από την Ιταλία μέχρι την Ανατολία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα φύεται στην Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά Ιονίου, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Δυτικό Αιγαίο σε ασβεστολιθικά εδάφη, πετρώδεις πλαγιές και άγονες περιοχές, σε υψόμετρο από 0-800 μέτρα.

Επιστημονική ονομασία: Cistus parviflorus Lam. 1786

Συνώνυμα: Cistus complicatus Lam., Cistus cymosus Dunal, Cistus lilacinus Hoffmanns. ex Steud.

Ελληνική ονομασία: Κίστος ο μικρανθής, Λαδανιά η βραχυανθής

Κοινές ονομασίες: Κιστάρι

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Cistus parviflorus Κίστος ο μικρανθής είναι αειθαλής θάμνος της οικογένειας Cistaceae με ύψος έως 1 μέτρο.

Τα ασημό-πράσινα φύλλα του είναι αντίθετα, λογχοειδή-γραμμικά, με όχι έντονα νεύρα , με σταχτόχρωμο χνούδι και με μήκος 1-3 εκατοστά.

Τα ροζ άνθη του έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστά, είναι ερμαφρόδιτα, μέχρι 6 σε σκιάδια, έχουν πέντε πέταλα, συχνά με κίτρινη κηλίδα στη βάση τους, οι στήμονες είναι επίσης κίτρινοι και οι ανθήρες ρίχνουν άφθονη κίτρινη γύρη. Περίοδος ανθοφορίας από τον Φεβρουάριος έως και το Μάιο.

Ο καρπός είναι μια σκούρο-καστανή σφαιρική, πενταγωνική κάψουλα.

Το γένος Cistus (λαδανιές) περιλαμβάνει περίπου 16 είδη με εξάπλωση στη νότια περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα απαντούν τα είδη Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus parviflorus, Cistus salviifolius με ευρεία κατανομή, το Cistus sintenisii είναι περιορισμένης κατανομής είδος που εμφανίζεται σε μερικές θέσεις στη βόρεια Πίνδο και στη γειτονική Αλβανία, το Cistus laurifolius έχει μοναδική θέση εμφάνισης στην Ελλάδα στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου.

Άνθος Cistus creticus αριστερά και Cistus parviflorus δεξιά

Μελισσοκομικό φυτό:

Είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, που βοηθάει στην ανάπτυξη των μελισσιών.

Δίνει άφθονο νέκταρ και εξαιρετικής ποιότητας κίτρινο-πορτοκαλί γύρη, το παραγόμενο μέλι είναι αρωματικό. Το λάδανο που παράγει η λαδανιά οι μέλισσες το συλλέγουν και το μετατρέπουν σε πρόπολη.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση