Carpinus Κάρπινος Γαύρος

Carpinus Κάρπινος Γαύρος

Το γένος Carpinus Κάρπινος Γαύρος περιλαμβάνει πάνω από 20 είδη που ευδοκιμούν στην Ευρώπη και στη Δυτική Ασία, σε υψόμετρο 200-1.200 μ., σε μικτά δάση από πλατύφυλλα σε εδάφη όξινα, χαλαρά, γόνιμα και με πολύ νερό.

Στην Ελλάδα απαντώνται δύο είδη ο Κάρπινος ο βετουλοειδής – Carpinus betulus ή γαύρος ή αγριοτσουκνίδα και ο Κάρπινος ο ανατολικός – Carpinus orientalis ή γαύρος ή σκυλόγαυρος.

Κοινές ονομασίες: Γαύρος, Αγριοτσουκνίδα

Carpinus Κάρπινος Γαύρος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ο Carpinus betulus, Κάρπινος ο βετουλοειδής είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει μέχρι τα 20 και διάμετρο τα 12 μέτρα, κορμό με ελικοειδείς ζώνες που καλύπτεται από γκρίζο και λείο φλοιό.

Η κόμη του είναι πυκνή, κανονική, με επαλλάσσοντα σκούρα πράσινα φύλλα, στενά ωοειδή, οξυκόρυφα, με παρυφές διπλά πριονωτές και τρίχες στις γωνίες των νεύρων της κάτω επιφάνειας.

Ανθίζει τον Απρίλιο και Μάιο και οι ανθοί του είναι κρεμάμενοι ίουλοι, κιτρινο-πρασινωπή οι αρσενικοί και πρασινωποί οι θηλυκοί.

Ο καρπός του είναι κρεμάμενος και αποτελείται από στρογγυλωπά ραβδωτά κάρυα με τρίλοβα πτερύγια.

Ο Carpinus orientalis, Κάρπινος ο ανατολικός διαφέρει από τον Carpinus betulus στο ότι είναι δέντρο μικρότερο και με μικρότερα φύλλα.

carpinus orientalis
Carpinus orientalis
Carpinus betulus
Carpinus betulus

Το ξύλο του χρησιμοποιείται σε πολλές κατασκευές και μάλιστα στον Καναδά θεωρείται πολύτιμο όπου το ονομάζουν χρυσόξυλο. Είναι σκληρό και δύσκολο στην επεξεργασία του γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε στειλιάρια και ξύλινα εργαλεία.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author File Upload Bot, Date 15:23, 31 May 2012, Photography Wikimedia Commons, Author Kenraiz Date 20:51, 23 April 2009

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]