Μορφολογία μανιταριών

Μορφολογία μανιταριών

Το μανιτάρι στην περίπτωση των Βασιδιομυκήτων, που είναι και τα πιο συνηθισμένα, μοιάζει σαν ομπρέλα και αποτελείται από τον πίλο (καπέλο, πιλίδιο) και από τον στύπο (πόδι).

Ο στύπος είναι το μή αναπαραγωγικό τμήμα του βασιδιώματος και στηρίζει τον πίλο.

Σε κάποια είδη το πόδι βγαίνει κατευθείαν από το χώμα ενώ σε κάποια άλλα βγαίνει από μία βόλβα (κολεό).

Σχήμα 2

Η βόλβα είναι υπολείμματα του καθολικού πέπλου (ή ολικό πέπλο) που είναι ένα μεμβρανώδες κάλυμμα και περιβάλει όλο το μανιτάρι στο αρχικό του στάδιο. Με την ανάπτυξη του μανιταριού το πέπλο σπάει (σχίζεται) και τα υπολείμματά του παραμένουν κολλημένα στο πίλο ενώ κάποια άλλα στο κατώτερο τμήμα όπου σχηματίζεται η βόλβα (Σχήμα 2).

Υπάρχει και ένας άλλος πέπλος ο εσωτερικός ή μερικός που είναι ένας προσωρινός εσωτερικός σχηματισμός που καλύπτει στη νεαρή ηλικία του μανιταριού τα ελάσματα και ενώνει την περίμετρο του καπέλου με το ανώτερο τμήμα του ποδιού. Όταν αυτός σχιστεί θα δημιουργηθεί ένα δακτυλίδι ή βρακάκι στο πόδι.

Ακόμα μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή στα είδη του γένους των Cortinarius-Κορτινάριων όπου ο μερικός πέπλος έχει τη μορφή ιστού αράχνης, όταν αυτός διαλυθεί θα παραμένει στον στύπο με την μορφή λεπτών νημάτων που ονομάζεται κουρτίνα.

Στη κάτω επιφάνεια του πίλου διακρίνουμε την υμενοφόρο επιφάνεια που μπορεί να έχει

  • τη μορφή ελασμάτων σε ακτινωτή διάταξη (π.χ. Amanita, Agaricus κ.α.),
  • είτε κυλινδρικών ή πολυγωνικών σωληνίσκων που καταλήγουν σε πόρους (π.χ. Boletus κ.α.),
  • είτε οδοντωτών προεξοχών (π.χ. Hydnum κ.α.).
Ελασμάτα σε ακτινωτή διάταξη
Butyriboletus regius Βωλίτης ο βασιλικός
Σωλήνες που καταλήγουν σε πόρους
Οδοντωτές προεξοχών

Επίσης ενδιαφέρον έχουν οι μύκητες που είναι σφαιρικοί, έχουν την μορφή αυγού ή τη μορφή αχλαδιού και περικλείονται από ένα προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται πηρίδιο (π.χ. Astraeus κ.α.).

Astraeus hygrometricus

Ενδιαφέρον έχουν και οι κοραλλιοειδούς και ροπαλοειδούς μορφής μύκητες. Τα βασιδιώματα αυτά μπορεί να είναι διακλαδιζόμενα με σχήμα θαμνοειδές ή μη διακλαδιζόμενα, ροπαλοειδή. Το γόνιμο στρώμα το οποίο φέρει τα σπόρια βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια στο άνω τμήμα του βασιδιώματος.

Clavariadelphus truncatus Ροπαλάκι
Clavariadelphus truncatus ροπαλοειδούς μορφής
Ramaria formosa
Ramaria formosa μύκητας κοραλλιοειδούς μορφής

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]