Γριφίσκη η φυλλώδης Θεραπευτικές ιδιότητες

Grifola frondosa

Γριφίσκη η φυλλώδης Θεραπευτικές ιδιότητες

Βιότοπος, Γνωριμία

Το μανιτάρι Γριφίσκη η φυλλώδης έχει κοινές ονομασίες όπως Κασταμανίτης, Γριφίσκη η φυλλώδης, Αυτάκι καστανίτικο.

Τα νεαρά καρποσώματα του Κασταμανίτη είναι εξαιρετικά νόστιμα μεγαλώνουν σε ρίζες ζωντανών και νεκρών δέντρων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα μανιτάρι αυτά αποτελούνται από ένα κοινό στέλεχος με διακλαδώσεις που μοιάζουν με ακανόνιστα ημικυκλικά φύλλα.

Η Γριφίσκη η φυλλώδης αλλιεργείται στην Ιαπωνία και στη Κίνα όπου χρησιμοποιείται ευρέως στη κουζίνα τους, λόγω της μαλακής λευκής σάρκας του που έχει ευχάριστη και γλυκιά μυρωδιά.

Οι Θεραπευτικές ιδιότητες της Γριφίσκη της φυλλώδης 

Στην Ιαπωνία το μανιτάρι αυτό αποκαλείται «ο βασιλιάς των μανιταριών». Παραδοσιακά στην Κίνα χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του στομάχου, της σπλήνας, κατά των αιμορροΐδων και για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Είναι περιζήτητο στην παραδοσιακή κινεζική και την ιαπωνική βοτανοθεραπεία, και χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση των συστημάτων του οργανισμού που έχουν μεταβληθεί.

Η έρευνα

Η πραγματική επιστημονική έρευνα για το μανιτάρι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η έρευνες είναι πιο πρόσφατες.

Το Grifola frondosa φαίνεται ότι αποτρέπει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, του προστάτη και του ήπατος.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εργαστηριακές έρευνες σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι, αυξάνει τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων και την ικανότητα του οργανισμού να διαλύει τους όγκους και συμβάλλει στην παραγωγή της ιντερλευκίνης-1, μιας πρωτεΐνης που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Επίσης το 2009, έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους από το Memorial Sloan-Kettering, έδειξε ότι τα Maitake είναι σε θέση να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]