Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική

Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική καρπος

Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική

Το Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική κατάγεται από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, ήρθε στην Ευρώπη κατά τον 8ο αιώνα. Στην Ελλάδα φυτεύεται σε πάρκα, πλατείες και κήπους, σε δενδροστοιχίες ή μεμονωμένα για σκίαση

Επιστημονική ονομασία: Styphnolobium japonicum (L.) Schott

Συνώνυμα: Sophora japonica L., Sophora korolkowii Dieck, Sophora sinensis Forrest, Sophora pubescens Tausch

Ελληνική ονομασία: Σοφόρα η ιαπωνική

Κοινές ονομασίες: Σοφόρα, Ιαπωνική Ακακία, Japanese pagoda tree, Chinese scholar tree.

Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική κλωναρι
Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική illustration

Περιγραφή

Η Σοφόρα είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, της οικογένειας των Fabaceae, με ύψος έως και 30 μέτρα, με πυκνή και σφαιρική κόμη, γκρίζο-καφετί φλοιός με κατακόρυφες ρωγμές και αυλακώσεις όταν ενηλικιωθεί. Οι νεαροί πράσινοι κλαδίσκοι είναι ελαφρά χνουδωτοί.

Τα φύλλα του είναι κατ’ εναλλαγή, σύνθετα, πτεροσχιδή, περιττόληκτα, με μήκος 15-25 εκ. με 7-15 φυλλάρια στενά ωοειδή ή ωοειδή-λογχοειδή, οξέα, στρογγυλά στη βάση και με βραχύ μίσχο, μήκους 3-5 εκ., Η πάνω πλευρά έχει βαθύ-πράσινο χρώμα, ενώ η κάτω γλαυκοπράσινο και με αραιές τρίχες. Μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της ροβινίας (ψευδακακίας) μόνο που δεν έχουν αγκάθια.

Τα ερμαφρόδιτα άνθη έχουν λευκό-κίτρινο χρώμα, είναι αρωματικά, έχουν μήκος 10-12 χιλιοστά και φύονται σε αραιές επάκριες φόβες, μήκους 30-40 εκ. Περίοδος ανθοφορίας από τον  Ιούλιο έως και τον Αύγουστο.

Ο καρπός είναι χέδρωπας πράσινος, έμμισχος, μήκους 5-7 εκ., με 1-6 σπέρματα και με περισφίξεις μεταξύ των σπερμάτων. Σπέρματα σχεδόν σφαιρικά και καστανά.

Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική φυλλα
Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική φυλλα κατω πλευρα

Από το είδος αυτό έχουν δημιουργηθεί και ποικιλίες με κρεμάμενα προς τα κάτω κλαδιά, ποικιλία “pendula” και ποικιλίες με φύλλα διάστικτα με λευκές κηλίδες.

Styphnolobium japonicum pendula Σοφόρα η ιαπωνική

Μελισσοκομικό φυτό:

Η Σοφόρα είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς οι μέλισσες την επισκέπτονται για να συλλέξουν νέκταρ.

Καλλιέργειας της Σοφόρα

Η προσαρμοστικότητα της Σοφορά στα διάφορα εδάφη και ιδιαίτερα στα συμπιεσμένα, η αντοχή του στην ρύπανση, η έλλειψη σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών, η αδιαφορία των εντόμων, η αντοχή του στην ζέστη και την ξηρασία και το ότι δεν σηκώνει τα πεζοδρόμια. Αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο και στα ζεστά καλοκαίρια όπου ανθίζει άφθονα.

Το δέντρο Σοφόρα η ιαπωνική ευδοκιμεί σε γόνιμα, βαθιά και ελαφρά ασβεστώδη εδάφη, αλλά όχι σε αργιλώδη. Το pH εδάφους στο οποίο ευδοκιμεί είναι το ουδέτερο  6,5 – 7,5.  Προτιμά προσήλιες θέσεις φύτευσης αλλά αντέχει και σε ημισκιερές, είναι ανθεκτική στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.  Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αντέχουν είναι από -20 έως -23 °C.

Τα δέντρα φυτεύονται από τον Μάρτιο έως και τον Απρίλιο σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και σε μέρη προσήλια και προφυλαγμένα.

Τα δύο πρώτα χρόνια της φύτευσης του χρειάζεται συστηματικό πότισμα και συστηματική λίπανση.

Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική κλωναρι
Styphnolobium japonicum Σοφόρα η ιαπωνική λουλουδι

Πολλαπλασιασμός της Σοφόρα

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο σε κασόνια ή σε ψυχρό θερμοκήπιο. Τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται ένα-ένα σε γλάστρες και στη συνέχεια σε φυτώρια, όπου και παραμένουν για 2-3 χρόνια πριν να φυτευθούν στην οριστική τους θέση.

Πηγή: www.theplantlist.org, www.delta-trees.com, savvastryfonosplants.com, quercuscerris.blogspot.com, Photo, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Απάντηση