Lepiota clypeolaria

Lepiota clypeolaria

Lepiota clypeolaria

Το Lepiota clypeolaria είναι ένα δηλητηριώδες μανιτάρι που προκαλεί έντονα γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι διαδεδομένο είδος, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων αλλά και σε μεικτά, σε σκιερά και υγρά σημεία, μοναχικά είτε σε μικρές ομάδες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Lepiota
Species (Είδος) : L. clypeolaria

Επιστημονική ονομασία: Lepiota clypeolaria (Bull.) P. Kumm.

Συνώνυμα: Lepiota ochraceosulfurescens Locq. ex Bon (1981), Agaricus clypeolarius Bull. (1789).

Κοινές ονομασίες: Shield Dapperling, Shaggy-stalked Lepiota.

Lepiota clypeolaria ποδι δακτυλιδι καπελο

Περιγραφή:

Το καπέλο του Lepiota cristata έχει διάμετρο 4-9 εκατοστά, ημισφαιρικό αρχικά, κυρτό, σχεδόν επίπεδο αργότερα, με κόκκινο-καφετί, ωχρό-καφετί αδιάσπαστη θηλή στο κέντρο και ίδιου χρώματος ομόκεντρα όρθια λέπια σε λευκό φόντο, περίμετρο με κρεμάμενα κρόσσια που είναι υπολείμματα του πέπλου.

Τα ελάσματα είναι ελεύθερα, πυκνά, αρχικά λευκά και στην ωριμότητα λευκό-κρεμ, στο αρχικό στάδιο καλύπτεται από λεπτό, λευκό μερικό πέπλο.

Το πόδι έχει ύψος 5-10 και διάμετρο 0,4-0,8 εκατοστά, διογκωμένο στη βάση, κούφιο, λευκό, καλυμμένο με πυκνά ασπριδερά-ωχρά βαμβακένια λέπια, στα νεαρά δείγματα μπορούμε να δούμε το μεμβρανώδες δακτυλίδι το οποίο απουσιάζει σχεδόν πάντα στα ώριμα.

Η σάρκα του είναι υπόλευκη, με έντονη οσμή μανιταριού, μάλλον δυσάρεστη.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει λευκό-κρεμ χρώμα.

Ομοιότητες:

Μοιάζει με το το Lepiota magnispora, το οποίο έχει καπέλο με έχει φωτεινότερα χρώματα, κιτρινωπό έως πορτοκαλί μαλλιαρό πόδι και μακρύτερα σπόρια.

Το Lepiota ignivolvata, είναι πολύ παρόμοιο στην εμφάνιση (αν και συνήθως μικρότερο από Lepiota clypeolaria), αλλά έχει φωτεινό πορτοκαλί ή κόκκινο-καφέ δαχτυλίδι χαμηλά κάτω στο πόδι και έχει πολύ μικρότερα σπόρια.

Πηγή:  Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης Άγγελος Παπαδημητρίου, en.wikipedia.org/wiki, www.first-nature.com/fungi, www.mushroomexpert.com, www.speciesfungorum.org

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση