Hydnum rufescens

Hydnum rufescens

Το συνηθισμένο, εδώδιμο, Hydnum rufescens καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Cantharellales
Family (Οικογένεια): Hydnaceae
Genus (Γένος) : Hydnum
Species (Είδος) : H. rufescens

Επιστημονική ονομασία: Hydnum rufescens Pers. (1800)

Συνώνυμα: Dentinum rufescens ( Pers. ) Gray , and Hydnum repandum var . rufescens ( Pers. ) Barla.

Ελληνική ονομασία: Ύδνο το κοκκινίζον

Κοινές ονομασίες: Κόκκινο αγκαθάκι

Περιγραφή:

Το καπέλο του Hydnum rufescens έχει διάμετρο από 2-6 εκατοστά, κυρτό ή σχεδόν επίπεδο, ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό με πιεσμένο κέντρο, λίγο χνουδωτό, πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ, με γυριστή περίμετρο.

Το υμένιο έχει ωχρό-κρεμ, ρόδινα αγκαθάκια, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα. Σε αντίθεση με το Hydnum repandum δεν κατεβαίνουν στο πόδι και πλήρως αναπτυγμένα φτάνουν και τα 4 χιλιοστά.

Το πόδι έχει ύψος 2-4 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, είναι λευκό, λευκό-ρόδινο, συνήθως κεντρικό και λείο.

Η σάρκα του είναι ρόδινη, ύστερα από κοπή κοκκινίζει ελαφρά, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, τραγανή και πικάντικη μοιάζει με το Cantharellus cibarius.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Πηγή: http://www.first-nature.com, Photography Wikimedia Commons, Author Annelis Date 18:38, 2 September 2009 & Photography flickr.com, Author Björn S… Date November 18, 2017

Ομοιότητες:

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum repandum έχει μεγαλύτερο πιο ανοικτόχρωμο, κρεμ καπέλο έως 15 εκατοστά και με κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως έκκεντρο πόδι του.

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum albidum (Photo: A.Aguilera) είναι ένα είδος που τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι απολύτως ίδια με το Hydnum repandum έχει όμως υπόλευκο χρώμα.

Το όχι συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum umbilicatum, έχει καρποσώματα με ομαφαλοειδή μικρό καπέλο έως 5 εκατοστά.

Μαγείρεμα:

Το Hydnum rufescens είναι ένα δημοφιλές βρώσιμο μανιτάρι, αλλά θα πρέπει να συλλέγονται όταν είναι νέος και απαλλαγμένο από τα σκουλήκια και προνύμφες αν και σπάνια τα βρίσκουμε σκουλικιασμένα.
Για να μην πικρίζει πρέπει να μαγειρευτή καλά και να αφαιρεθούν τα αγκαθάκια του. Μαγειρεύονται τα νεαρά και φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση.

Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, επίσης αποξηραμένα ή σε σκόνη.

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Hydnum rufescens έχει διάμετρο από 2-6 εκατοστά, κυρτό ή σχεδόν επίπεδο, ακανόνιστα κυκλικό, κυματιστό με πιεσμένο κέντρο, λίγο χνουδωτό, πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-καφέ, με γυριστή περίμετρο.

Το υμένιο έχει ωχρό-κρεμ, ρόδινα αγκαθάκια, εύθραυστα και βγαίνουν εύκολα. Σε αντίθεση με το Hydnum repandum δεν κατεβαίνουν στο πόδι και πλήρως αναπτυγμένα φτάνουν και τα 4 χιλιοστά.

Το πόδι έχει ύψος 2-4 και διάμετρο 1,5-3 εκατοστά, είναι λευκό, λευκό-ρόδινο, συνήθως κεντρικό και λείο.

Η σάρκα του είναι ρόδινη, ύστερα από κοπή κοκκινίζει ελαφρά, με ευχάριστη οσμή και γλυκόπικρη γεύση, τραγανή και πικάντικη μοιάζει με το Cantharellus cibarius.

Έχει χρώμα λευκό.

Το συνηθισμένο, καρποφορεί φθινόπωρο και χειμώνα, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, συνήθως σε μεγάλες ομάδες.

Εδώδιμο, νόστιμο.

Το συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum repandum έχει μεγαλύτερο πιο ανοικτόχρωμο, κρεμ καπέλο έως 15 εκατοστά και με κατερχόμενα αγκαθάκια στο συνήθως έκκεντρο πόδι του.

Το σπάνιο, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum albidum (Photo: A.Aguilera) είναι ένα είδος που τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι απολύτως ίδια με το Hydnum repandum έχει όμως υπόλευκο χρώμα.

Το όχι συχνό, εδώδιμο νόστιμο, Hydnum umbilicatum, έχει καρποσώματα με ομαφαλοειδή μικρό καπέλο έως 5 εκατοστά.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]