Fistulina hepatica Φιστουλίνα η ηπατική
Το μάλλον συχνό, Fistulina hepatica, είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι, μέτριας νοστιμιάς, καρποφορεί το φθινόπωρο, σε κορμούς και ρίζες βελανιδιάς και καστανιάς, σε νεκρό ή ζωντανό ξύλο, προκαλώντας καστανή σήψη στα δέντρα που μολύνει.
Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Fistulinaceae
Genus (Γένος) : Fistulina
Species (Είδος) : F. hepatica
Επιστημονική ονομασία: Fistulina hepatica (Schaeff.) With. (1792)
Συνώνυμα: Hypodrys hepaticus (Schaeff.) Pers. (1825), Boletus hepaticus Vent. (1812), Fistulina buglossoides Bull. (1790), Boletus hepaticus Schaeff. (1774)
Ελληνική ονομασία: Φιστουλίνα η ηπατική, Συριγγίσκη η ηπατική
Κοινές ονομασίες: Βοιδόγλωσσα
Περιγραφή:
Το σχήμα του Fistulina hepatica μοιάζει με μεγάλη γλώσσα ή με ανοικτή βεντάλια, με διαστάσεις μήκους 10-25 και πάχος 3-6 εκατοστά, με τραχεία τη πάνω επιφάνεια και με κοκκινωπό-καφέ χρώμα.
Η κάτω επιφάνεια είναι αρχικά κιτρινωπή και στην ωριμότητα ή όταν πληγωθεί καστανό-κόκκινη και εκκρίνει κόκκινες σταγόνες. Έχει λεπτούς λευκούς πόρους και ίδιου χρώματος σωλήνες.
Το πόδι είναι μικρό πλευρικό ή ανύπαρκτο.
Η σάρκα του είναι μαλακή και παχιά, αρχικά κιτρινωπή, κοκκινωπή αργότερα, θυμίζει ωμό κρέας. Έχει ευχάριστη οσμή και πικρή ελαφρώς όξινη γεύση.
Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα κρεμ.
Μαγείρεμα:
Τα νεαρά καρποσώματα τρώγονται τηγανητά ύστερα από καλό μαγείρεμα.
Συνταγή με Fistulina hepatica: “Φιστουλίνα με άσπρη σάλτσα”
Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Fistulina_hepatica, www.first-nature.com/fungi/fistulina-hepatica
Οδηγός Ταυτοποίησης
Το σχήμα του Fistulina hepatica μοιάζει με μεγάλη γλώσσα ή με ανοικτή βεντάλια, με διαστάσεις μήκους 10-25 και πάχος 3-6 εκατοστά, με τραχεία τη πάνω επιφάνεια και με κοκκινωπό-καφέ χρώμα.
Η κάτω επιφάνεια είναι αρχικά κιτρινωπή και στην ωριμότητα ή όταν πληγωθεί καστανό-κόκκινη και εκκρίνει κόκκινες σταγόνες. Έχει λεπτούς λευκούς πόρους και ίδιου χρώματος σωλήνες.
Το πόδι είναι μικρό πλευρικό ή ανύπαρκτο.
Η σάρκα του είναι μαλακή και παχιά, αρχικά κιτρινωπή, κοκκινωπή αργότερα, θυμίζει ωμό κρέας. Έχει ευχάριστη οσμή και πικρή ελαφρώς όξινη γεύση.
Έχει χρώμα κρεμ.
Το μάλλον συχνό, Fistulina hepatica καρποφορεί το φθινόπωρο, σε κορμούς και ρίζες βελανιδιάς και καστανιάς, σε νεκρό ή ζωντανό ξύλο, προκαλώντας καστανή σήψη στα δέντρα που μολύνει.
Είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι, μέτριας νοστιμιάς.
Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!