Aristolochia clematitis Μπεκρολαδόχερο

Aristolochia clematitis Μπεκρολαδόχερο

Aristolochia clematitis Μπεκρολαδόχερο

Το Aristolochia clematitis Μπεκρολαδόχερο, είναι ένα φυτό κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά απαντάται και στο Βόρειο και Δυτικό Αιγαίο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα εκτός από την Πελοπόννησο, σε υψόμετρο από 0-1000 μέτρα, σε σκουπιδότοπους, κράσπεδα δρόμων, φράκτες, κήπους, οπωρώνες, δάση, δροσερές τοποθεσίες όπως ρεματιές.

Επιστημονική ονομασία: Aristolochia clematitis L

Συνώνυμα: Aristolochia clematitis f. undulata, Aristolochia infesta Salisb., Aristolochia longa Georgi, Aristolochia tenuis Houtt.

Ελληνική ονομασία: Αριστολοχία η κληματίς

Κοινές ονομασίες: Αριστολοχία, Μπεκρολαδόχερο, Στιβάνια του λαγού, Πικρόρριζα, Αμπελοκλάδι, Birthwort (βότανο της γέννας), European birthwort,

Ετυμολογία: Το όνομα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άριστος και λοχεία και αναφέρεται στη παραδοσιακή χρήση του φρέσκου χυμού του φυτού για την πρόκληση τοκετού.

Aristolochia clematitis Μπεκρολαδόχερο ανθος

Περιγραφή:

Το Μπεκρολαδόχερο είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό, με ετήσιους εναέριους βλαστούς, της οικογένειας των Aristolochiaceae, με ύψος 20 έως 80 εκατοστά, βλαστό εύθραυστο, λεπτό, όρθιο, με ρίζες έρπουσες, μακριές, φτάνουν σε μερικές περιπτώσεις τα 6 έως 10 μέτρα.

Με φύλλα κατ’εναλλαγήν, απλά, ακέραια, λεία, έμισχα, ωοειδή, καρδιοειδή στη βάση, μήκους 6 έως 10 εκατοστά, με ανάγλυφες νευρώσεις, χωρίς παράφυλλα.

Τα άνθη δύσοσμα, ερμαφρόδιτα, μικρά, κιτρινωπά, 2 έως πολλά σε μασχαλιαία βοτρυόμορφα άθροισμα, με κοντό ποδίσκο, σωληνόμορφα, το εσωτερικό είναι καλυμμένο με μακριές τρίχες, ενώ το εξωτερικό είναι χνουδωτό, χωρίς στεφάνη αλλά με στεφανόμορφο κάλυκα (περιγόνιο), ζυγόμορφο, σωληνοειδή, με μακρύ σωλήνα. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο καρπός είναι σφαιρική κάψα, με 6 βαλβίδες, διαρρηγνυόμενη από την βάση προς την κορυφή. Σπέρματα δελτοειδή με μεγάλο ενδοσπέρμιο και μικρό έμβρυο.

Συστατικά:

Η γεύση του φυτού είναι αρωματική, καυστική και πολύ πικρή, όμοια με αυτή του κινίνου.

Το φυτό περιέχει αριστολοχικό οξύ που είναι μια δηλητηριώδη πτητική ουσία, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές) και αιθέριο έλαιο.

Τοξικότητα:

Η ρίζα και το στέλεχος είναι δηλητηριώδη και προκαλεί σοβαρές στομαχικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυπαλμία, υπόταση και, τελικά, επιφέρει τον θάνατο, επειδή παραλύει το αναπνευστικό σύστημα. Ως αντίδοτο χρησιμοποιείται ζωικός άνθρακας.

Το φυτό περιέχει αριστολοχικό οξύ, αυτό έχει λάβει αρκετά αναφορές σχετικά με την τοξικότητά του.

Σύμφωνα με μια έκθεση, το αριστολοχικό οξύ διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και επιταχύνει την επούλωση των πληγών, αλλά είναι επίσης καρκινογόνο και βλαβερό για τα νεφρά.

Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι είναι ενεργός αντικαρκινικός παράγοντας αλλά είναι πολύ τοξικός για κλινική χρήση.

Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι το αριστολοχικό οξύ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και ότι αυξάνει την κυτταρική ανοσία.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Η Αριστολοχία είναι ένα αρωματικό τονωτικό βότανο που διεγείρει τη μήτρα, μειώνει τη φλεγμονή, ελέγχει τις βακτηριακές λοιμώξεις και προωθεί την επούλωση

Το φυτό περιέχει αριστολοχικό οξύ το οποίο, ενώ διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού και επιταχύνει την επούλωση των πληγών, είναι επίσης καρκινογόνο και βλαβερό για τους νεφρούς.

Χρησιμοποιείται τοπικά για τον καθαρισμό και την επούλωση των τραυμάτων, πληγών, ελκών και τσιμπημάτων εντόμων και φιδιών λόγω των απολυμαντικών, επουλωτικών και αιμοστατικών ιδιοτήτων του βοτάνου. Περιέχει ένα απολυμαντικό συστατικό που στραγγίζει τα υγρά των πληγών. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του βοτάνου το κάνουν χρήσιμο στον καθαρισμό και θεραπεία τραυμάτων και στο σταμάτημα αιμορραγίας. Ακόμη βοηθά να έρθουν στην επιφάνεια αγκάθες και σκλήθρες που εισχώρησαν βαθιά.

Το φυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά χωρίς την επίβλεψη έμπειρου θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού.

Η από του στόματος λήψη του βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.

Λόγω της εμμηναγωγού δράσης του χορηγείται και σε καταστάσεις μηνορραγίας, δυσμηνόρροιας, καθώς και σε άλλες διαταραχές του οιστρικού κύκλου.

Πηγή: www.theplantlist.org, www.haniotika-nea.gr/, pfaf.org, en.wikipedia.org/wiki, PhotoIllustration

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]