Juniperus nana Άρκευθος η νανώδης

Juniperus nana Άρκευθος η νανώδης

Juniperus nana Άρκευθος η νανώδης

Το Juniperus nana Άρκευθος η νανώδης είναι κατακείμενος θάμνος που φύεται σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα στα βουνά στης Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και αραιότερα στην Πελοπόννησο.

Επιστημονική ονομασία: Juniperus communis L. subsp. nana (Willd.)

Κοινές ονομασίες: Κέδρος, Χαμόκεδρο.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Juniperus nana είναι κατακείμενος θάμνος της οικογένειας Cupressaceae αειθαλείς, δίοικος, με ύψος από 15-40 εκατοστά, με πυκνά κλαδιά κατακείμενα που καλύπτονται από πολλές βελόνες.

Τα φύλλα του είναι μικρές βελόνες με μήκος έως 1,2 εκατοστά, στενές, μυτερές, γραμμοειδείς και εκφύονται ανά τρεις σε πυκνούς σπονδύλους, επικαλυπτόμενες. Η άνω επιφάνεια ελαφρά αυλακωμένη με δύο λευκές γραμμές τόσο κοντά η μία στην άλλη ώστε να φαίνονται σαν μία. Οι βελόνες του είναι μικρότερες και χονδρότερες από εκείνες της Juniperus communis.

Το Juniperus nana είναι φυτό δίοικο ή μερικές φορές μόνοικο, τα άνθη είναι μονογενή σφαιρικοί ίουλοι στις μασχάλες των βελονών, τα αρσενικά είναι κίτρινα και τα θηλυκά πράσινα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το, Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Ο καρπός είναι αρωματικός ραγοστρόβιλος σχεδόν σφαιρικός, πράσινος, καφέ-κόκκινος όμως στην ωριμότητα, γυαλιστερός, με αμυδρό κυανό επίχρισμα, με διάμετρο έως 1 εκατοστό, ωριμάζει το φθινόπωρο το δεύτερο χρόνο από την άνθηση, τα σπέρματα είναι 2-3. Είναι ελαφρά μικρότερος από αυτόν της Juniperus communis.

Στην Ελλάδα απαντά σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα μαζί με το υποείδος Juniperus communis L. subsp. hemisphaerica (C. Presl) Nyman, σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα σε διάκενα, σε πετρώδεις πλαγιές και σε αλπικά λιβάδια. Το συναντάμε στα βουνά στης Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και αραιότερα στην Πελοπόννησο.

Το Juniperus communis L. subsp. hemisphaerica (C. Presl) Nyman είναι συνήθως κατακείμενος χαμηλός θάμνος. Οι μικρές βελόνες του φτάνουν σε μήκος έως 1,5 χιλιοστά.

Πηγή: www.botany.gr, el.wikipedia.org/wiki, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ., http://ec.europa.eu

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]