Echium plantagineum Βοιδόγλωσσα

Echium plantagineum Βοιδόγλωσσα

Echium plantagineum Βοιδόγλωσσα

Το Echium plantagineum Βοιδόγλωσσα έχει ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα, κυρίως παραθαλάσσιο, σε αμμώδη εδάφη, ηλιόλουστα ξηρά λιβάδια, σε μονοπάτια, σε άκρες των δασικών δρόμων, σε υψόμετρο 0-800 μέτρα.

Επιστημονική ονομασία: Echium plantagineum L. 1771

Συνώνυμα: Echium maritimum Willd., Echium plantaginoides Roem. & Schult. – Echium sennenii Pau., Echium bonariense, Echium lycopsis, Echium violaceum

Ελληνική ονομασία: Έχιο το πλαντάγινο

Κοινές ονομασίες: Βοιδόγλωσσα, Έχιο το αρνογλωσσοειδές, Κατάρα των Πάτερσον, Purple viper’s Bugloss, Paterson’s curse, Salvation Jane, Riverina bluebell, Lady Campbell Weed, Blueweed, Paterson’s Curse, Salvation Jane.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Echium plantagineum είναι μια διετές πόα της οικογένειας Boraginaceae, με ύψος 20-60 εκατοστά, με όρθιο, διακλαδιζόμενο βλαστό, καλυμμένο με λίγες μαλακές τρίχες.

Τα παράρριζα φύλλα σε ρόδακα μεγάλα, τριχωτά, με μακρύ μίσχο, λογχοειδή, με ισχυρές νευρώσεις, ενώ του βλαστού επιφυή, επιμήκη-λογχοειδή.

Τα μικρά άνθη του σε ταξιανθίες βόστρυχους, με στεφάνη διπλάσια σε μέγεθος από το κάλυκα, σε σχήμα χωνιού, με ροζ, μπλε-μοβ ή λευκό χρώμα και με 2 στήμονες να προεξέχουν αρκετά από την στεφάνη. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο.

Echium plantagineum Βοιδόγλωσσα

Εδωδιμότητα:

Το ραφιναρισμένο λάδι που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιείται στα φαγητά και τις σαλάτες σε αντικατάσταση των ιχθυελαίων, των φυτικών ελαίων που είναι πλούσια σε Ω 3 λιπαρά οξέα.

Τοξικότητα:

Το φυτό παράγει Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή (Pyrrolozidine) τοξίνη που προκαλεί χρόνιες βλάβες στο συκώτι των ζώων που το βόσκουν και μερικές φορές ακόμη και θάνατο, ειδικά όταν τα άλογα και τα βοοειδή βόσκουν τα φυτά συνεχώς. Ακόμη προκαλούν απώλεια βάρους και επίμονη διάρροια με τεινεσμό στα βοοειδή.

Τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή βρίσκονται επίσης στο νέκταρ του φυτού οπότε το μέλι που παρασκευάζεται από αυτό θα πρέπει να αναμιχθεί με άλλα μέλια για να αποφευχθούν οι τοξίνες που εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Τα επίπεδα σε αλκαλοειδεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι που προέρχεται από το φυτό είναι γενικά πάνω από την  μέγιστη εβδομαδιαία επιτρεπόμενη δόση που ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: phytologio.blogspot.com, kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση