Chlorophyllum rhacodes

Chlorophyllum rhacodes

Η βρωσιμότητα του μανιταριού Chlorophyllum rhacodes είναι αμφιλεγόμενη, περιέχει κάποιες τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όταν τρώγεται ωμό ή και μαγειρεμένο. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν μια αλλεργική αντίδραση ακόμα και μετά το μαγείρεμα.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Chlorophyllum
Species (Είδος) : C. rhacodes

Επιστημονική ονομασία: Chlorophyllum rhacodes (Vittad.) Vellinga

Συνώνυμα: Macrolepiota rhacodes (Vittad.) Singer, Agaricus rhacodes Vittad., Lepiota rhacodes (Vittad.) Quél. , Lepiota procera var. Rhacodes (Vittad.) Massee, Macrolepiota venenata Bon.

μανιταρι Chlorophyllum rhacodes

Περιγραφή:

Το όχι συχνό, Chlorophyllum rhacodes καρποφορεί το φθινόπωρο συνήθως σε μικρές ομάδες σε δάση κυρίως κωνοφόρων αλλά και πλατύφυλλων ειδών.

Το καπέλο του έχει διάμετρο 7-15 εκατοστά, είναι καμπανόμορφο στη νεαρή ηλικία και επίπεδο με προεξοχή στο κέντρο κατά την ωριμότητα. Το χρώμα είναι υπόλευκο, κρεμ, γκριζωπό, με χοντρά καφέ-ανοικτό-γκρι ανασηκωμένα λέπια.

Τα ελάσματα είναι λευκά, πυκνά και δεν αγγίζουν καθόλου το κορμό.

Το πόδι του έχει ύψους 10-20 και διάμετρο 1,8-2,4 εκατοστά, έχει μεγάλη βολβώδη βάση, είναι κούφιο, λείο, λευκό ή καφετί, μετά από τριβή καφέ-κόκκινο. Έχει δακτυλίδι μεμβρανώδες, διπλό, κινητό κατά μήκος του ποδιού.

Η σάρκα είναι υπόλευκη, με οσμή ουδέτερη και γλυκιά γεύση. Κάνοντας τομή βλέπουμε ότι η σάρκα μεταχρωματίζεται σε κόκκινο-πορτοκαλί και στη συνέχεια σε καφέ-κοκκινωπή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Στα εδώδιμα μεγάλης γαστρονομικής αξίας, Macrolepiota procera, Macrolepiota mastoidea, Macrolepiota phaeodisca, και Macrolepiota konradii η σάρκα δεν μεταχρωματίζεται σε επαφή με τα δάχτυλα ή μετά από κοπεί.

Το σπάνιο, εδώδιμο, Macrolepiota permixta, αν και μεταχρωματίζεται διακρίνεται από τη χαρακτηριστική διακόσμηση που μοιάζει με καφέ δέρμα φιδιού.

Το σπάνιο, τοξικό, Chlorophyllum brunneum, έχει πόδι με απότομη βολβώδης βάση, απλό και όχι διπλό δακτυλίδι.

Το σπάνιο, τοξικό, Macrolepiota venenata, αναπτύσσεται σε ομάδες καλοκαίρι και φθινόπωρο, κυρίως σε κήπους, σε πάρκα και σε γενικές γραμμές σε πλούσια εδάφη και παράγει καρποσώματα με λευκωπό καπέλο έως 20 εκ. με μεγάλα αραιά καφέ-κοκκινωπά λέπια σε σχήμα αστεριού, ψηλό υπόλευκο πόδι με μεγάλο χειλόμορφο βολβό στη βάση του και μονό δακτυλίδι και λευκή σάρκα που μεταχρωματίζεται αν κοπεί σε καφέ-κοκκινωπή. (Πηγή: ilmondodeifunghi.it)

Πηγή: www.first-nature.com, en.wikipedia.org/wiki, Photography Wikimedia Commons, Author Ak ccm Date 11:21, 1 August 2012, http://www.mushroomexpert.com/chlorophyllum_rhacodes.html, Photography Wikimedia Commons, Author Holleday Date 21:33, 11 January 2014 & Photography Wikimedia Commons, Author Strobilomyces Date 19:32, 28 October 2006

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο 7-15 εκατοστά, είναι καμπανόμορφο στη νεαρή ηλικία και επίπεδο με προεξοχή στο κέντρο κατά την ωριμότητα. Το χρώμα είναι υπόλευκο, κρεμ, γκριζωπό, με χοντρά καφέ-ανοικτό-γκρι ανασηκωμένα λέπια.

Τα ελάσματα είναι λευκά, πυκνά και δεν αγγίζουν καθόλου το κορμό.

Το πόδι του έχει ύψους 10-20 και διάμετρο 1,8-2,4 εκατοστά, έχει μεγάλη βολβώδη βάση, είναι κούφιο, λείο, λευκό ή καφετί, μετά από τριβή καφέ-κόκκινο. Έχει δακτυλίδι μεμβρανώδες, διπλό, κινητό κατά μήκος του ποδιού.

Η σάρκα είναι υπόλευκη, με οσμή ουδέτερη και γλυκιά γεύση. Κάνοντας τομή βλέπουμε ότι η σάρκα μεταχρωματίζεται σε κόκκινο-πορτοκαλί και στη συνέχεια σε καφέ-κοκκινωπή.

Έχει χρώμα λευκό

Το όχι συχνό, Chlorophyllum rhacodes καρποφορεί το φθινόπωρο συνήθως σε μικρές ομάδες σε δάση κυρίως κωνοφόρων αλλά και πλατύφυλλων ειδών.

Η βρωσιμότητα του μανιταριού είναι αμφιλεγόμενη, περιέχει κάποιες τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όταν τρώγεται ωμό ή και μαγειρεμένο. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν μια αλλεργική αντίδραση ακόμα και μετά το μαγείρεμα.

Στα εδώδιμα μεγάλης γαστρονομικής αξίας, Macrolepiota procera, Macrolepiota mastoidea, Macrolepiota phaeodisca, και Macrolepiota konradii η σάρκα δεν μεταχρωματίζεται σε επαφή με τα δάχτυλα ή μετά από κοπεί.

Το σπάνιο, εδώδιμο, Macrolepiota permixta, αν και μεταχρωματίζεται διακρίνεται από τη χαρακτηριστική διακόσμηση που μοιάζει με καφέ δέρμα φιδιού.

Το σπάνιο, τοξικό, Chlorophyllum brunneum, έχει πόδι με απότομη βολβώδης βάση, απλό και όχι διπλό δακτυλίδι.

Το σπάνιο, τοξικό, Macrolepiota venenata, αναπτύσσεται σε ομάδες καλοκαίρι και φθινόπωρο, κυρίως σε κήπους, σε πάρκα και σε γενικές γραμμές σε πλούσια εδάφη και παράγει καρποσώματα με λευκωπό καπέλο έως 20 εκ. με μεγάλα αραιά καφέ-κοκκινωπά λέπια σε σχήμα αστεριού, ψηλό υπόλευκο πόδι με μεγάλο χειλόμορφο βολβό στη βάση του και μονό δακτυλίδι και λευκή σάρκα που μεταχρωματίζεται αν κοπεί σε καφέ-κοκκινωπή. 

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]