Amanita ovoidea

Amanita ovoidea

Amanita ovoidea

Το Amanita ovoidea είναι ένα εδώδιμο είδος, λόγω όμως της μεγάλης ομοιότητας με το θανατηφόρο Amanita proxima αποφεύγεται η συλλογή του. Δεν συλλέγεται ούτε από έμπειρους. Μπορεί σε κάποια άτομα να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές επειδή είναι δύσπεπτο.
Είναι ένα μεγάλο μανιτάρι που καρποφορεί σε θερμά κλίματα, το φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε αμμώδη και ασβεστολιθικά εδάφη.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Amanitaceae
Genus (Γένος) : Amanita
Species (Είδος) : A. ovoidea

Επιστημονική ονομασία: Amanita ovoidea Bull., Quél (1833)

Ελληνική ονομασία: Αμανίτης ο αβγοειδής

Περιγραφή:

Το καπέλο του Amanita ovoidea έχει διάμετρο από 8-25 εκατοστά, για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστό πριν γίνει σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα. Το χρώμα του είναι λευκό, κρεμ, λείο και με υπολείμματα του πέπλου να κρέμονται στην περιφέρεια του.

Τα ελάσματα του είναι λευκά, πυκνά και ελεύθερα.

Το πόδι του έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, έχει λευκό χρώμα και είναι καλυμμένο με λευκά ινίδια, κυλινδρικό και στη βάση του έχει μεγάλη, ευρύχωρη, μυτερή βόλβα, που είναι βαθιά χωμένη στο χώμα, αρχικά έχει λευκό χρώμα και με την ηλικία μετατρέπεται σε κρεμ. Έχει λευκό, εύθραυστο δακτυλίδι στο πάνω μέρος του, με τη πάροδο του χρόνου πέφτει.

Η σάρκα του είναι παχιά, λεύκη, με έντονη οσμή που θυμίζει ψαρίλα ή μούχλα και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Εύκολα να συγχέεται με τις άλλες ολόλευκες θανατηφόρες Amanita, όπως Amanita virosa, Amanita verna και ιδίως το Amanita proxima.

Το όχι συχνό, τοξικό και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρο, Amanita proxima παράγει πιο μικρά καρποσώματα, λιγότερο φευγαλέο δακτυλίδι, παραμένει δηλαδή προσκολλημένο στο πόδι και το βασικότερο έχει θήκη στο χρώμα της σκουριάς και όχι κρεμ όπως του Amanita ovoidea.

Το σπάνιο, μη εδώδιμο, Amanita citrina var . alba παράγει πιο λεπτοκαμωμένα καρποσώματα, διατηρεί λευκές νιφάδες στο καπέλο του έχει την έντονη οσμή πατάτας.

Τα σπάνια, θανατηφόρα, Amanita virosa και Amanita verna είναι μικρότερα καρποσώματα, με λιγότερο φευγαλέο δακτυλίδι, παραμένει δηλαδή προσκολλημένο στο πόδι και μικρότερη θήκη.

Οι νέοι συλλέκτες θα μπορούσαν να μαζέψουν από απροσεξία τα νεαρά καρποσώματα του Amanita ovoidea νομίζοντας ότι είναι εδώδιμα είδη του γένους Agaricus, όπως το Agaricus silvicola, τα ελάσματα του οποίου όπως και σε όλο τα Agaricus είναι αρχικά ρόδινα, μετά καφέ-κόκκινα και τέλος σχεδόν μαύρο-σοκολατί, ενώ του Amanita ovoidea είναι καθαρό λευκό.

Πηγή: en.wikipedia, www.funghiitaliani.it

Amanita ovoidea

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Amanita ovoidea έχει διάμετρο από 8-25 εκατοστά, για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστό πριν γίνει σχεδόν επίπεδο στην ωριμότητα. Το χρώμα του είναι λευκό, κρεμ, λείο και με υπολείμματα του πέπλου να κρέμονται στην περιφέρεια του.

Τα ελάσματα του είναι λευκά, πυκνά και ελεύθερα.

Το πόδι του έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 2-4 εκατοστά, έχει λευκό χρώμα και είναι καλυμμένο με λευκά ινίδια, κυλινδρικό και στη βάση του έχει μεγάλη, ευρύχωρη, μυτερή βόλβα, που είναι βαθιά χωμένη στο χώμα, αρχικά έχει λευκό χρώμα και με την ηλικία μετατρέπεται σε κρεμ. Έχει λευκό, εύθραυστο δακτυλίδι στο πάνω μέρος του, με τη πάροδο του χρόνου πέφτει.

Η σάρκα του είναι παχιά, λεύκη, με έντονη οσμή που θυμίζει ψαρίλα ή μούχλα και γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Καρποφορεί σε θερμά κλίματα, το φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε αμμώδη και ασβεστολιθικά εδάφη.

Το Amanita ovoidea είναι ένα εδώδιμο είδος, λόγω όμως της μεγάλης ομοιότητας με το θανατηφόρο Amanita proxima αποφεύγεται η συλλογή του. Δεν συλλέγεται ούτε από έμπειρους. Μπορεί σε κάποια άτομα να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές επειδή είναι δύσπεπτο.

Εύκολα να συγχέεται με τις άλλες ολόλευκες θανατηφόρες Amanita, όπως Amanita virosa, Amanita verna και ιδίως το Amanita proxima.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]