Ephedra foeminea Εφέδρα

Ephedra foeminea Εφέδρα

Ephedra foeminea Εφέδρα

Η παρατεταμένη χρήση ή και η υπερβολική δόση του φυτού Ephedra foeminea Εφέδρα μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο ή να προκαλέσει άλλες παρενέργειες όπως ζαλάδα, υπερένταση, πονοκέφαλο, ναυτία, άγχος, αϋπνίες, κούραση, ταχυπαλμία και ψηλή πίεση.

Επιστημονική ονομασία: Ephedra foeminea Forssk.

Συνώνυμα: Ephedra campylopoda C.A.Mey., Ephedra fragilis Desf. subsp. campylopoda (C.A.Mey.) K.Richt., Ephedra macedonica Kosanin, Ephedra campylopoda C.A.Mey., Ephedra fragilis subsp. campylopoda (C.A.Mey.) K.Richt.

Ελληνική ονομασία: Εφέδρα η ρόδινη.

Κοινές ονομασίες: Πολυκόμπι, Πολύκομπος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η εφέδρα ίναι αναρριχώμενος πολυετής θάμνος τηε οικογένειας Ephedraceae, ύψους έως 4 μέτρα, με διακλαδιζόμενους πράσινους στην αρχή και γκρίζους τελικά, κυλινδρικούς, εύκαμπτους με κατά μήκος ραβδώσεις βλαστούς.

Φύλλα πολύ μικρά, αντίθετα ή σε σπονδύλους και άνθη ερμαφρόδιτα πρασινοκίτρινα, σε μασχαλιαίες ταξιανθίες, ανθίζει από Απρίλιος-Ιούνιο.

Ο καρπός κόκκινη σαρκώδη ράγα που εμφανίζεται το φθινόπωρο.

Αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας, απαντάται σε χαμηλά υψόμετρα, σε δάση και θαμνότοπους, σε ρέματα και πετρώδεις θέσεις, συνήθως να αναρριχάται σε δέντρα και θάμνους.

Εφέδρα και Θεραπευτικές ιδιότητες:

Η εφέδρα περιέχει δυο αλκαλοειδή ουσίες την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και έχουν αποσυμφορητική δράση.

Αν και δηλητηριώδη φυτό έχει χρησιμοποιηθεί, το υπέργειο τμήμα του, ως βρογχοδιασταλτικό, για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, του βρογχικού άσθματος, μπορεί να ρίξει τον πυρετό στο σώμα και να καθαρίσει τα βουλωμένα ρινικά κοιλώματα. Τα αλκαλοειδή είναι επίσης αποτελεσματικά σε δερματικές αλλεργίες, στους ρευματισμούς και στην χαμηλή πίεση του αίματος.

Χρησιμοποιείται συχνά από τους αθλητές, αν και έχει απαγορευτεί, ως αναβολικό ειδικά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως καφεΐνη, μεθαμφεταμίνη και ασπιρίνη για την απότομη απόκτηση ενέργειας και την βελτίωση των αντανακλαστικών τους. 

Η παρατεταμένη χρήση ή και η υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο ή να προκαλέσει άλλες παρενέργειες όπως ζαλάδα, υπερένταση, πονοκέφαλο, ναυτία, άγχος, αϋπνίες, κούραση, ταχυπαλμία και ψηλή πίεση.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]