Volvopluteus gloiocephalus

Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη Θεραπευτικές Ιδιότητες

Volvopluteus gloiocephalus
Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη

Το Volvopluteus gloiocephalus Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη είναι ένα εδώδιμο μέτριας νοστιμιάς μανιτάρι. Συνηθισμένο μανιτάρι που καρποφορεί φθινόπωρο και τους πρώτους μήνες του χειμώνα, μοναχικά ή σε μικρές ομάδες, σε δάση, σε λιβάδια, βοσκότοπους, χωράφια, πάρκα και κήπους.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Pluteaceae
Genus (Γένος) : Volvopluteus
Species (Είδος) : V. gloiocephalus

Επιστημονική ονομασία: Volvopluteus gloiocephalus (DC.) Vizzini, Contu & Justo (2011)

Συνώνυμα: Volvariella speciosa ( π ) P.Kumm. (1871), Volvariella gloiocephala (Fr.) Gillet (1876)

Κοινές ονομασίες: Γλιστρομανίτες, Αλευρομανίτες, Σαλιάρα, Γλιστρένια, Αχυρίτης, Αβγούδι, Γλιστρίτης, Λαρδίτης

Περιγραφή:

Το καπέλο του Volvopluteus gloiocephalus έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, αρχικά κωνικό, αργότερα σχεδόν επίπεδο με ύβο, έντονα γλοιώδες, λευκό-γκριζωπό, γκρίζο-καφετί.

Τα ελάσματα ελεύθερα, λευκά αρχικά, ρόδινα αργότερα και ρόδινο-καφετιά κατά την ωριμότητα.

Το πόδι έχει ύψος 9-16 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, σκληρό, εύθραυστο, λευκό αρχικά, με καφέ, αποχρώσεις στην ωριμότητα, με διογκωμένη βάση και επίμονη κυπελλόμορφη μεμβρανώδη θήκη.

Η σάρκα του είναι λευκή, με οσμή που μοιάζει με ρεπανιού και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα ρόδινο.

Ομοιότητες:

Μοιάζει με το θανατηφόρο Amanita phalloides, μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ με τα αυγά του Volvopluteus gloiocephalus γιατί μοιάζουν με αυτά των θανατηφόρων Amanita. Καλό είναι να μην τα συλλέγουμε.
Πρέπει να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να μαθαίνουμε πώς να ταυτοποιούμε τα βρώσιμα μανιτάρια, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να εξοικειωθούμε με τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης των δηλητηριωδών μυκήτων.

Volvopluteus gloiocephalus

Γενικά:

Σε μια ελληνική μελέτη βρέθηκε η διατροφική σύνθεση του μανιταριού: πρωτεΐνη 1,49 g/100 g νωπού βάρους, 18.36 g/100 g ξηρού βάρους, λίπος 0,54 g/100 g νωπού βάρους, 6.65 g/100g ξηρού βάρους, υδατάνθρακες 5,33 g/100g νωπού βάρους, 65.64 g/100 g ξηρού βάρους.

Μαγείρεμα:

Μέτριο μανιτάρι γευστικά, χρησιμοποιείται σε ομελέτες, σε σούπες ή σε συνδυασμό με άλλα μανιτάρια σε διάφορα πιάτα, σε πίτσες και σε πίτες.

Πηγή: en.wikipedia.org, www.first-nature.com, FOTO: Elena Gavela

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Volvopluteus gloiocephalus έχει διάμετρο 5-15 εκατοστά, αρχικά κωνικό, αργότερα σχεδόν επίπεδο με ύβο, έντονα γλοιώδες, λευκό-γκριζωπό, γκρίζο-καφετί.

Τα ελάσματα ελεύθερα, λευκά αρχικά, ρόδινα αργότερα και ρόδινο-καφετιά κατά την ωριμότητα.

Το πόδι έχει ύψος 9-16 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, σκληρό, εύθραυστο, λευκό αρχικά, με καφέ, αποχρώσεις στην ωριμότητα, με διογκωμένη βάση και επίμονη κυπελλόμορφη μεμβρανώδη θήκη.

Η σάρκα του είναι λευκή, με οσμή που μοιάζει με ρεπανιού και γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα ρόδινο.

Συνηθισμένο μανιτάρι που καρποφορεί φθινόπωρο και τους πρώτους μήνες του χειμώνα, μοναχικά ή σε μικρές ομάδες, σε δάση, σε λιβάδια, βοσκότοπους, χωράφια, πάρκα και κήπους.

Το Volvopluteus gloiocephalus είναι ένα εδώδιμο μέτριας νοστιμιάς μανιτάρι.

Μοιάζει με το θανατηφόρο Amanita phalloides, μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ με τα αυγά του Volvopluteus gloiocephalus γιατί μοιάζουν με αυτά των θανατηφόρων Amanita.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]