Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης

Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης
Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης

Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης

Η γεύση του Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης είναι ελαφρώς πικρή και στυφή και η οσμή είναι αρωματική όταν τρίβεται. Είναι φυτό γνωστό απ’ την αρχαιότητα ως ιεροβοτάνη του Διοσκουρίδη, που την εποχή εκείνη τη θεωρούσαν επουλωτική και παυσίπονη, επίσης οι Δρυίδες απέδιδαν σ’ αυτή μαγικές ιδιότητες και λέγεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε τελετές.

Επιστημονική ονομασία: Verbena officinalis L.

Συνώνυμα: Verbena domingensis Urb., Verbena macrostachya F.Muell.

Κοινές ονομασίες: Βερβένα η φαρμακευτική, γοργογιάννη, σταυρόχορτο, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο, βερμπένα, λουίζας, λουίζα

Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης
Γοργογιάννης

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι πολυετής πόα με βλαστούς όρθιους και αυλακωτούς, με αραιές και σκληρές τρίχες και φτάνει σε ύψος μέχρι 80 εκατοστά.

Τα φύλα της είναι αντίθετα, οδοντωτά και φτερωτά, τα άνθη έχουν χρώμα κυανό ή ιώδη, διαταγμένα σε επιμήκης στάχεις και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, μύγες, λεπιδόπτερα.

Το συναντάμε σε όλη τη χώρα σε χέρσα μέρη, σε άκρες δρόμων, σε πεδινές και ημιορεινές δροσερές περιοχές, σε χωράφια φτωχά, μέτριας γονιμότητας χωρίς πολύ νερό.

Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα λίγο πριν ανοίξουν τα άνθη του φυτού, η αποξήρανση του φυτού γίνεται γρήγορα για να μην χαλάσει.

Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης
Verbena officinalis illustration

Συστατικά:

Περιέχει αιθέριο έλαιο, αλκαλοειδή, γλίσχρασμα, τανίνη, πικρά γλυκοσίδια που ονομάζονται βερβεναλίνη και βερβενίνη, βλέννα, υδατάνθρακες, β-καροτίνη και σαπωνίνη.

Verbena officinalis Βερβένα Ιεροβότανο Γοργογιάννης
Ιεροβότανο

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, τονώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην κατάθλιψη και σε κρίσεις υστερίας, ανακουφίζει τους νευρικούς πόνους, τις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους και συστήνεται για προβλήματα της χολής και του συκωτιού.

Είναι χρήσιμο όταν λαμβάνεται ως έγχυμα στη θεραπεία των πυρετών, νευρική εξάντληση. Επίσης βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνης ρύσης και την αύξηση της γαλακτόρροιας. Την ώρα της γέννας μπορεί να βοηθήσει γιατί τονώνει τις συσπάσεις της μήτρας.

Εξωτερικά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελαφριών τραυμάτων, σε εκζέματα, πληγές, φαγούρα, σπυριά, νευραλγία και ασθένειες των ούλων.

Ή βερβένα θεωρείτο ότι ξυπνά το πάθος και το έβαζαν κρυφά στο ποτό εκείνων που αγαπούσαν.

Τρόποι παρασκευής:

Ως έγχυμα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1-3 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10 λεπτά, πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

Αντενδείξεις:

Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση του νευρικού συστήματος, λήθαργο, εμετούς και σπασμούς. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Μάγοι τη χρησιμοποιούσαν σε διάφορες ιεροτελεστίες και ξόρκια για να προστατεύσουν τους πιστούς από τις μάγισσες και τους δαίμονες.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Είναι φυτό καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και μελισσοκομικό. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται σε σπορείο και με παραφυάδες. Η μεταφύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε αποστάσεις 50-60 επί 70-80 εκατοστά

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]