Urtica pilulifera Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος

Urtica pilulifera Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος

Urtica pilulifera Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος

Το Urtica pilulifera Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος φύεται έως τα 1200 μέτρα, κοινό φυτό σε υγρές, σε σκιερές θέσεις και πλούσιες σε αζωτούχες ενώσεις, σε σκουπιδότοπους, σε παρυφές δρόμων, σε πετρώδεις πλαγιές, σε ξέφωτα δασών, σε λιβάδια και σε ακαλλιέργητους αγρούς.

Το φυτό είναι γνωστό για τον κνησμό που προκαλεί μόλις το αγγίξει κανείς. Ο κνησμός οφείλεται στις λεπτές τρίχες που έχει στα φύλλα και στους βλαστούς της η τσουκνίδα προκαλούν το τσούξισμο στο δέρμα μετά από το άγγιγμα της. Στην άκρη τους (οι τρίχες) έχουν ένα πολύ εύθραυστο σφαιρίδιο με τις καυστικές ουσίες ισταμίνη και ακετυλοψολίνη. Οι τρίχες εισχωρούν στο δέρμα μας, τα σφαιρίδια σπάνε και προκαλούν μια έντονη φαγούρα.

Επιστημονική ονομασία: Urtica pilulifera L. 1753

Ελληνική ονομασία: Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος, Ουρτίκα η φέρουσα σφαιρίδια Κνίδη η σφαιριανθής,

Ετυμολογία: από το pilula = σφαιρίδιο

Κοινές ονομασίες: Τσουκνίδα, Roman nettle

Περιγραφή:

Η Τσουκνίδα η σφαιριδιοφόρος είναι μονοετές ή διετές πόα της οικογένειας των Urticaceae, με τριχωτό βλαστό, όρθιο, απλό ή διακλαδισμένο και με ύψος από 0,30 έως το 1 μέτρο.

Τα φύλλα με λεπτές τρίχες, είναι αντίθετα βαθέως και ακανονίστα οδοντωτά, ωοειδή-οξυκόρυφα, στη βάση ελλειπτικά ως καρδιόσχημα, σε κάθε γόνατο υπάρχουν 4 παράφυλλα.

Τα άνθη είναι μόνοικα, τα αρσενικά σε λεπτούς και όχι διογκωμένους, διακλαδισμένους, όρθιους, βότρυς. Τα θηλυκά σε σφαιρικά, πυκνά κεφάλια, απλωτά ή κρεμαστά με μακρύ ποδίσκο. Περίοδος ανθοφορίας από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο.

Ο καρπός είναι μικρό κάρυο με ένα σπέρμα.

Εδωδιμότητα

Περιέχει θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρο, πυρίτιο, κάλιο, θείο, μαγγάνιο, τα φύλλα της έχουν μυρμηκικό οξύ, τανίνες, βιταμίνες Α και C.

Για κατανάλωσει συλλέγονται τα φύλα και οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού, πάντα φορώντας γάντια. Οι καυστικές ουσίες εξουδετερώνονται μετά από 15 λεπτά βράσιμο σε άφθονο νερό, οπότε η τσουκνίδα γλυκαίνει και τρώγεται.

Τα νεαρά φύλλα και οι βλαστοί είναι πολύ θρεπτικά, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, βραστά είναι άριστα προσθετικά στις σούπες καθώς και σε πίτες.

Η τσουκνίδα τρώγεται από την αρχαιότητα, ο Ησίοδος, που περιγράφει την αγροτική ζωή της εποχής του, συνιστούσε να «τρως τσουκνίδα για να προστατεύεσαι από τις αρρώστιες όλο το χρόνο».

Θεραπευτικές – Φαρμακευτικές ιδιότητες

Η τσουκνίδα θεωρείται πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε γυναικολογικά προβλήματα και ο Διοσκουρίδης για τις γάγγραινες, τα καρκινικά έλκη, την πνευμονία και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήται το σύνολο του φυτού για τις αντιασθματικές, αιμοστατικές, γαλακτογόνους, αντιαναιμικές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, διουρητικές, υπογλυκαιμικές και τονωτικές ιδιότητές της.

Το εκχύλισμά της χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τις μελίγκρες, καθώς επίσης και ως δυναμωτικό των καλλιεργούμενων φυτών. Συνίσταται η χρήση των ειδών: Urtica dioica (δίοικος), Urtica urens (καυστική) και Urtica pilulifera (σφαιροφόρος).

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Urtica_pilulifera, pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Urtica+pilulifera, www.greekflora.gr/el/flowers/1431/Urtica-pilulifera, phytologio.blogspot.com/2016/03/urtica-pilulifera

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση