Urtica membranacea Κνίδη η μεμβρανώδης

Urtica membranacea Κνίδη η μεμβρανώδης

Urtica membranacea Κνίδη η μεμβρανώδης

Το κοινό Μεσογειακό φυτό, Urtica membranacea Κνίδη η μεμβρανώδης, φύεται κυρίως σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, σε κατοικήσιμες περιοχές, σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε φράκτες, σε θεμέλια τοίχων, σε κοπρισμένα εδάφη πλούσια σε άζωτο, κοντά σε ζώα. Είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα, όπου έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας, για ρευματοπάθειες και φλεγμονώδεις καταστάσεις, ειδικότερα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη.

Επιστημονική ονομασία: Urtica membranacea Poir.

Συνώνυμα: Urtica dubia

Ελληνική ονομασία: Κνίδη η μεμβρανώδης, Ουρτίκη η μεμβρανώδης

Κοινές ονομασίες: Αγκινίδα, Ακαληφή, Ούρτικη, Τσουκνίδα, Large-leaved Nettle, Membranous Nettle, Ħurrieqa komuni

Περιγραφή:

Η Urtica membranacea Κνίδη η μεμβρανώδης είναι ένα μονοετής δίοικο φυτό, της οικογένειας των Urticaceae, με βλαστό αραιότριχο, όρθιο, συνήθως διακλαδιζόμενο, μπορεί να φτάσει σε ύψος από τα 0,30 μέχρι και τα 0,80 εκατοστά.

Τα φύλλα της, μεγάλα, με μήκος 2-6(10) εκατοστά, έχουν σχήμα ωοειδή, οξέα, καρδιοειδή στη βάση, με βαθειά πριονωτά χείλη, με 2 παράφυλλα σε κάθε μεσογονάτιο κόμβο.

Τα μικρά άνθη του φυτού βρίσκονται στη μασχάλη των φύλλων, αρσενικά και θηλυκά σε διαφορετικές ταξιανθία. Τα θηλυκά άνθη στους κατώτερους στάχυς που είναι βραχύτεροι του μίσχου του αντίστοιχου φύλλου. Τα αρσενικά στην ανώτερη πλευρά, μακρύτερα του διογκωμένου μίσχου. Περίοδος ανθοφορίας από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

Καρπός αχαίνιο με μήκος 1-1,8 χιλιοστά.

Εδωδιμότητα

Η Τσουκνίδα σαν άγριο χόρτο είναι πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας καθώς είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που είναι εύκολα αφομοιώσιμη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα (κυρίως σίδηρο) και βιταμίνες (ειδικά Α και C).

Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

Τα φύλλα και ο βλαστός του φυτού περιέχουν ισταμίνη, μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα, βιταμίνες Α,Β, C και ταννίνες.

οι τσουκνίδες καταναλώνονται ως σαλάτα, σούπα και πολλές φορές αντικαθιστούν το σπανάκι. Η καυστικότητα των τριχιδίων εξουδετερώνεται με το στίψιμο ή με κοχλαστό νερό. Για κατανάλωση συλλέγονται τα φύλλα και οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί μόνο. Τα ώριμα και όχι από τα νεαρά φύλλα του φυτού μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και πιθανή εκδήλωση ερεθισμού στα νεφρά.

Θεραπευτικές – Φαρμακευτικές ιδιότητες

Το βότανο ως άριστο διουρητικό βοηθά σε προβλήματα υδρωπικίας και νεφρολιθίασης. Σε κατάπλασμα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τις αρθρίτιδες, τους πόνους των αρθρώσεων, την ποδάγρα, τις εξαρθρώσεις, τις νευραλγίες, τις τενοντίτιδες και την ισχιαλγία.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: fr.wikipedia.org/wiki/Urtica_membranacea, www.maltawildplants.com/URTI/Urtica_membranacea,

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση