Salix alba Ασημοϊτιά

Salix alba Ασημοϊτιά φυλλα

Salix alba Ασημοϊτιά

Το φυτό Salix alba Ασημοϊτιά είναι ένα είδος αυτοφυούς στην Ευρώπη, τη δυτική και κεντρική Ασία. Το πιο κοινό είδος ιτιάς στην Ελλάδα, έχει εύρος εξάπλωσης σε υψόμετρο μέχρι και 1600 μ., συνήθως απαντάται σε υγρές τοποθεσίες, κατά μήκος ρεμάτων, σε όχθες λιμνών αλλά και σε ορεινές περιοχές ή βραχώδη εδάφη και ξέφωτα δασών. Το όνομα προέρχεται από το λευκό τόνο στις κάτω πλευρά των φύλλων. Η Salix alba έχει πολλά συγγενικά είδη, από τα οποία μοιάζει πολύ στη μορφή του φύλλου, με τη Salix fragilis και τη Salix rubens.
Η Ιτιά – Salix) είναι γένος φυτών που ανήκει στην τάξη των Ιτεωδών – Salicales και στην οικογένεια των Ιτεοειδών – Salicaceae και περιλαμβάνει 330 περίπου είδη δέντρων και θάμνων των εύκρατων κυρίως αλλά και ψυχρών περιοχών της γης. Στην Ελλάδα βρίσκονται 12 είδη και είναι αυτοφυή. Μεταξύ των διαφόρων ειδών του γένους παρατηρείται φυσικός υβριδισμός και έτσι τα είδη της ιτιάς πολλαπλασιάζονται.

Επιστημονική ονομασία: Salix alba L.

Συνώνυμα: Salix pallida Salisb., Salix pameachiana Barratt, Argorips alba Raf., Argorips cerulea Raf.

Ελληνική ονομασία: Ιτιά η λευκή

Κοινές ονομασίες: Λευκή ιτιά, Ασημοϊτιά, Ετιά, Εθιά, Ιδκιά, Ουτιά, Ασκιά, Αδκιά, Σιέλκι, Σκλιάρος, Σουγιούκ, White willow

Ετυμολογία: alba επειδή τα φύλλα της έχουν την κάτω επιφάνεια λευκή.

Περιγραφή:

Η Ασημοϊτιά είναι ένα μεσαίου μεγέθους φυλλοβόλο δέντρο, της οικογένειας των Salicaceae, με ύψος έως 30 μέτρα, με κόμη αντωοειδή. Στα νεαρά δεντρίλια ο φλοιός είναι σταχτόλευκος, ενώ αργότερα γκριζωπός-καφέ με επιμήκεις σχισμές. Οι οφθαλμοί καλύπτονται με λευκό τρίχωμα. Οι βλαστοί γκριζωπή-καφέ έως πράσινο-καφέ. Ριζικό σύστημα της ιτιάς είναι θυσσανώδες και εισχωρεί σε αρκετά μεγάλο βάθος.

Τα φύλλα της κατ’ εναλλαγήν, επιμήκη-λογχοειδή, με κορυφή έντονα οξεία και βάση σφηνοειδή, ελαφρά οδοντωτά, με μήκος 5-10 εκ. και πλάτος 0,5-1,5 εκ., με κοντό μισχο έως 1 εκ. που φέρει 2-4 αδένες. Η πάνω επιφάνεια βαθυπράσινη, γυμνή ή με αραιό τρίχωμα, ενώ η κάτω ανοιχτοπράσινη με μεταξώδες τρίχωμα.

Δέντρο μόνοικο με άνθη αρρενοθήλεα, φύονται σε ίουλους, μαζί με τα φύλλα, τα αρσενικά μήκους 4-5 εκ., με 2 στήμονες σε κάθε άνθος, τα θηλυκά μονόχωρη ωοθήκη από δύο καρπόφυλλα, έχουν μήκος 3-4 εκ.. Περίοδος ανθοφορίας από το Φεβρουάριο έως και το Μάιο.

Ο καρπός είναι κάψα, μήκους 3-5 χιλ., ανοίγει σε δύο καρπόφυλλα και ελευθερώνει τους πολυάριθμους σπόρους που φέρουν πτητικές τρίχες με τη μορφή λοφίου οι οποίες βοηθούν στη διασπορά του σπόρου με τον ανέμο.

Μελισσοκομικό φυτό:

Ανθίζει ανάλογα με το υψόμετρο από τον Φεβρουάριο μέχρι και άρχές Μαίου.
Είναι από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά, διότι νωρίς την άνοιξη δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη χρώματος κίτρινου σκούρο, βοηθώντας την ανάπτυξη των σμηνών.

Χρήσεις:

Ο φλοιός της ιτιάς χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ από το φλοιό ορισμένων ειδών εξάγεται μία ουσία που ονομάζεται γλυκοζίτης σαλικίνη και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.

Πηγή: botany.gr, el.wikipedia.org/wiki, Photo, Photo, Photo

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]