Rhamnus alaternus Ράμνος

Rhamnus alaternus Ράμνος

Rhamnus alaternus Ράμνος

Το φυτό Rhamnus alaternus Ράμνος πιθανόν να πρόκειται για τη φιλύκη του Θεόφραστου. Το Κιτρινόξυλο είναι ευρέως διαδεδομένο σε θερμόφιλες μεσογειακές περιοχές, σε πετρώδεις και βραχώδη εδάφη, σε ξέφωτα δασών, σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε ελαιώνες, από τη στάθμη της θάλασσας έως 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επιστημονική ονομασία: Rhamnus alaternus L.

Συνώνυμα: Rhamnus clusii Willd., Rhamnus myrtifolia Willk.

Ελληνική ονομασία: Ράμνος ο αλάτερνος

Κοινές ονομασίες: Κιτρινόξυλο, Ράμνος, Ακουμένη, Αμπαλόρος, Βουρβουλιά, Καψουλιά, Καζουλόρραχος, Λατσιχερά, Λατσιχεριά, Μαζουλιά, Μαυραγκαθιά, Φιλύκα, Χρυσόξυλο.

Rhamnus alaternus Ράμνος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ο Ράμνος είναι ένας αειθαλής, δίοικος, όρθιος θάμνος ή μικρό δέντρο, της οικογένειας των Rhamnaceae, με ύψος από 1 έως και τα 5 μέτρα, με γυμνούς κλαδίσκους, χωρίς αγκάθια και μίσχους με κοκκινωπό φλοιό.

Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ωοειδές έως ελλειψοειδές, οξύκορφα με σφηνοειδή ή στρογγυλεμένη βάση, με πριονωτές παρυφές, με κοντούς μίσχους και με μήκος 2-6 εκατοστά. Η επάνω επιφάνεια τους είναι γυμνή και έχει γυαλυστερό-πράσινο χρώμα ενώ η κάτω κιτρινωπή με τρίχες στα νεύρα.

Τα μικρά αρωματικά άνθη του Rhamnus alaternus είναι μονογενή με χρώμα κίτρινο-πράσινο και φύονται σε πυκνούς μασχαλιαίους κυλινδρικούς στάχυς, οι θηλυκές ταξιανθίες είναι παρόμοιες με τις αρσενικές. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Ο καρπός του είναι δρύπη με τα εξωκάρπιο λεπτό κόκκινο στην αρχή και μετά την ωρίμανση μαύρο, έχουν διάμετρο 3-4 χιλιοστά και περιέχουν 2-4 σπόρους.

Θα μπορούσε να συγχέεται με το Πουρνάρι Quercus coccifera

Εδωδιμότητα

Οι καρποί του Ραμνου έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με προσοχή ως καθαρτικό.

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την τοξικότητα του Κιτρινόξυλου, θέλει προσοχή γιατί ορισμένα μέλη της οικογένειας αυτού του είδους είναι ήπια δηλητηριώδη.

Ο ράμνος σαν μελισσοκομικό φυτό

Είναι καλό μελισσοκομικό φυτό που δίνει άφθονη γύρη αλλά και νέκταρ σε μια δύσκολη εποχή. Οι μέλισσες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ανθοφορία του, το δουλεύουν όλη τη μέρα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και συλλέγουν εκτός από την γύρη του και νέκταρ. Το κάθε φυτό ανθίζει σε διαφορετική χρονική στιγμή και με αυτόν τον τρόπο διαρκεί η ανθοφορία του είδους περισσότερο καιρό. Έτσι την ίδια περίοδο σε μια περιοχή μπορούμε να δούμε από φυτά που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους μέχρι και φυτά που δεν έχουν σχηματίσει μπουμπούκια.

Ράμνος και Καλλιέργεια

Το είδος αυτό καλλιεργείται ως διακοσμητικός θάμνος κήπου, και εκτιμάται για τα γυαλιστερά φύλλα του και τα κόκκινα μούρα που παράγει. Ο ράμνος δεν προσβάλλεται από ασθένειες και είναι κατάλληλος για φράχτες.

Είναι φωτόφυτο με αργό ρυθμό ανάπτυξης, αναπτύσεται σε’ όλα τα εδάφη και αντέχει στην ξηρασία αλλά και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Το συναντάμε σε ασβεστούχα εδάφη.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με σπόρο και με καταβολάδες. Η σπορά γίνεται στο ύπαιθρο, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και η μεταφύτευση στην οριστική θέση ύστερα από 2-3 χρόνια. Οι καταβολάδες τοποθετούνται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Τα νέα φυτά αποσπώνται από το μητρικό φυτό και μεταφυτεύονται ύστερα από 1-2 χρόνια.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, pfaf.org, www.delta-trees.com, kerithromelo.blogspot.com, Photo 1, Photo 2

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]