Retama raetam Εχίνοπας

Retama raetam

Retama raetam Εχίνοπας

Το Retama raetam Εχίνοπας είναι ενδημική στη Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης και η Ανατολική Μεσογεακή ζώνη. Αναπτύσσεται σε περιοχές που δεν έχουν πολύ νερό και επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες ξηρασίας. Φύεται σε βραχώδεις πλαγιές, σε αμμόλοφους σε βουνοπλαγιές, στις άκρες οδικών αρτιριών.

Ο θάμνος είναι εντυπωσιακός κυρίως λόγω της πλούσιας άνθισής του, είναι κοινός στους διακοσμητικούς κήπους. Οι καρποί του είναι βρώσιμοι για την άγρια πανίδα.

Επιστημονική ονομασία: Retama raetam (Forssk.) Webb & Berthel

Συνώνυμα: Genista raetam Forssk., Lygos raetam (Forssk.) Heywood, Spartium raetam (Forssk.) Spach

Κοινές ονομασίες: Νύμφη, white broom

Περιγραφή:

Η Retama raetam είναι αειθαλής, διακοσμητικός και πολύκλαδος θάμνος της οικογένειας των Fabaceae. Δέντρο που μπορεί να φθάσει και τα 3 μέτρα σε ύψος, έχει λεπτά, εύκαμπτα, όρθια ή κρεμάμενα, κλαδιά, τα νεαρά καλυμμένα με μακριές πεπιεσμένες μεταξένιες τρίχες. Ο φλοιός του κορμού της έχει γκρίζο χρώμα ενώ οι ρίζες της πάνε βαθιά μέσα στη γη.

Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, μικρά, απλά, ακέραια, επιμήκη-γραμμοειδή, με μήκος 10 χιλιοστά,  πέφτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τη βλάστηση αφήνοντας το φυτό άφυλλο για μεγάλο διάστημα, αλλά η φωτοσύνθεση συνεχίζεται χάρις στο πράσινο χρώμα των νεαρών κλάδων. 

Τα μικρά, λευκά άνθη της Ratema raetem είναι ζυγόμορφα και ερμαφρόδιτα σε πυκνούς, όρθιους, απλωμένους ή κρεμάμενους βότρεις, έχουν μήκος 8-10 χιλιοστά. Τα λουλούδια εκπέμπουν μια γλυκιά, σαν το άρωμα μελιού προσελκύοντας τα έντομα και ειδικά τις μέλισσες. Περίοδος ανθοφορίας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Καρπός είναι ένας ωοειδής και αδιάρρηκτος χέδρωπας, πράσινος αρχικά, καστανός τελικά, με όρθιο ή κυρτό ράμφος, περικλείοντας 1-2 καστανά ή μαυριδερά σπέρματα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για τη θεραπεία της οσφυαλγίας, του στομαχιού, της στειρότητας, της προσωρινής παράλυσης των άκρων, του πόνου στις αρθρώσεις, των μολυσμένων δερματικών βλαβών, του πονόδοντου, των διαστρέμματα και των καταγμάτων.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση