Muscari comosum Μούσκαρι Σκορδούλακας Άγριος Βολβός

Muscari comosum Μούσκαρι Σκορδούλακας Άγριος Βολβός

Muscari comosum Μούσκαρι Σκορδούλακας Άγριος Βολβός

Οι βολβοί του Muscari comosum Μούσκαρι Σκορδούλακας Άγριος Βολβός είναι ωφέλιμοι για τους εξασθενημένους οργανισμούς, δίνουν όρεξη στους φυματικούς και τους ραχιτικούς και θεραπεύουν φλεγμονές του συκωτιού. 

Επιστημονική ονομασία: Muscari comosum (L.) Mill.

Συνώνυμα: Leopoldia comosa, Hyacinthus comosus L., Leopoldia graeca (Heldr.) Heldr.

Ελληνική ονομασία: Μούσκαρι το εύκομο

Κοινές ονομασίες: Άγριο ζουμπούλι, Ασκορδούλακας, Κρεμμυδούλα, το ψωμί του Κούκου, Λεοπόλδια η εύκομη

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι πολυετή βολβώδες πόα της οικογένειας των Hyacinthaceae, με χοντρό ροζ-κοκκινωπό βολβό.

Στη βάση του φυτού υπάρχουν 3 -7 παράρριζα φύλλα με μήκος μέχρι 40 χιλιοστά, μακρόστενα, γραμμοειδή, διπλώνονται στο κεντρικό νεύρο.

Ο όρθιος, σαρκώδης ανθοφόρος βλαστός που φτάνει σε ύψος 20-50 εκατοστά φέρει άνθη που έχουν μωβ, βαθύ μπλε χρώμα, διαταγμένα σε ταξιανθία βότρυ, κρεμαστά και πυκνά, ανθίζουν από Φεβρουάριο – Μάιο είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από έντομα. Τα γόνιμα άνθη βρίσκονται στο κάτω μέρος σε σχήμα καμπάνας, με πιο ανοιχτόχρωμο λοβούς. Οι καρποί είναι τριγωνικές κάψες που περιέχουν πολλά μικρά σπέρματα.

Το συναντάμε σε όλη τη χώρα σε χαμηλά υψόμετρα, σε πετρώδη εδάφη, σε όρια αγρών, ακαλλιέργητα εδάφη, δάση και σε λιβάδια, προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Συλλέγονται οι ανθοφόροι βλαστοί και οι βολβοί, εντοπίζονται εύκολα από την χαρακτηριστική ταξιανθία τους.

Μοιάζει με το Muscari neglectum με το Muscari pulchellum και με το Muscari commutatum

Συστατικά:
Περιέχει υδατάνθρακες, φωσφόρο, ασβέστιο.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη θεωρείται πραγματική λιχουδιά και συλλέγονται σε άγρια κατάσταση την άνοιξη τον Απρίλιο και το Μάιο, το άνθος, ο βλαστός και ο βολβός.

Τα άνθη και οι βλαστοί τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες.

Οι βολβοί χαράζονται στη βάση τους και βράζονται, το λιγότερο τρεις φορές, για να ξεπικρίσουν. Όταν μαλακώσουν τους τοποθετούμε σε βάζο που συμπληρώνεται με ξύδι και νερό. Διατηρούνται στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα, σερβίρονται με λάδι και ξύδι ως σαλάτα παγωμένη. Συνοδεύουν θαυμάσια όσπρια και κρέατα.

Το γένος Muscari περιλαμβάνει 45 είδη βολβωδών φυτών, είναι ενδημικά της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής όπου καλλιεργούνται για αιώνες, από τα Ελληνικά και Ρωμαϊκά χρόνια.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται

Ο βολβός είναι διουρητικός, τονωτικός και ορεκτικός, μειώνει τη χοληστερίνη, είναι πλούσιος σε βλέννες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάπλασμα για κοκκίνισμα του δέρματος, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και ρευματισμούς.

Είναι ωφέλιμοι για τους εξασθενημένους οργανισμούς, δίνουν όρεξη στους φυματικούς και τους ραχιτικούς και θεραπεύουν φλεγμονές του συκωτιού. 

Αντενδείξεις:

Ο βολβός του θεωρείται δηλητηριώδης από τους Άγγλους.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Καλλιέργεια:

Πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν φυτεύονται σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη, που είναι όξινα έως ουδέτερα και δεν είναι πολύ πλούσια.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]