Muscari commutatum Σταφυλουάκινθος Μούσκαρι Άγριος Βολβός

Muscari commutatum Μούσκαρι το παραλλάσον

Muscari commutatum Σταφυλουάκινθος Μούσκαρι Άγριος Βολβός

Το Muscari commutatum Σταφυλουάκινθος Μούσκαρι Άγριος Βολβός είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό της οικογένειας των Hyacinthaceae, με βλαστό όρθιο, στη βάση του έχει κοκκινωπά στίγματα και με ύψος 10-15 εκατοστά. Φύεται σε ελαιώνες, σε ξηρά και άγονα εδάφη στην Στερεά, Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Επιστημονική ονομασία: Muscari commutatum Guss. 1826

Συνώνυμα: Muscari levieri Heldr. ex Sommier & Levier, Muscari lafarinae (Lojac.) C.Brullo & Brullo, Muscari albovirens (Tod.) Nyman, Muscari acutilobum Bertol., Hyacinthus commutatus (Guss.) Ten., Hyacinthus bifolius Gouan ex Schult. & Schult.f., Botryanthus odorus var. acutilobus, Botryanthus lafarinae Lojac., Botryanthus commutatus var. latifolius, Botryanthus commutatus var. lafarinae, Botryanthus commutatus var. albovirens, Botryanthus commutatus (Guss.) Kunth, Botryanthus albovirens Tod.

Ελληνική ονομασία: Μούσκαρι το παραλλάσον

Κοινές ονομασίες: Βορβός, Βορβιά, Βολβοί, Κουρκουτσέλια, Καλογέρια, 

Περιγραφή, Βιότοπος:

Τα φύλλα του βγαίνουν από τη βάση του φυτού είναι 5-6 πράσινα, γραμμικά, στενόμακρα με μήκος έως 20 εκατοστά και πλάτος 3-5 χιλιοστά.

Τα 12-20 μοβ του άνθη σχηματίζονται σε πυκνό βότρυ, από Δεκέμβρη – Απρίλιο. Τα ανώτερα άνθη της ταξιανθίας είναι μικρότερα και στείρα.

Φύεται σε ελαιώνες, σε ξηρά και άγονα εδάφη στην Στερεά, Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Μοιάζει με το Muscari neglectum με το Muscari pulchellum και με το Muscari comosum

Μοιάζει με το Muscari neglectum Guss. ex Ten. 1842 που όμως έχει άνθος με χείλος σε χρώμα ανοικτό μπλε ή λευκό ενώ το Muscari commutatum έχει σκούρο μοβ σχεδόν μαύρο.

Πηγή: www.maltawildplants.com

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη θεωρείται πραγματική λιχουδιά και συλλέγονται σε άγρια κατάσταση την άνοιξη τον Απρίλιο και το Μάιο, το άνθος, ο βλαστός και ο βολβός.

Τα άνθη και οι βλαστοί τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες.

Οι βολβοί χαράζονται στη βάση τους και βράζονται, το λιγότερο τρεις φορές, για να ξεπικρίσουν. Όταν μαλακώσουν τους τοποθετούμε σε βάζο που συμπληρώνεται με ξύδι και νερό. Διατηρούνται στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα, σερβίρονται με λάδι και ξύδι ως σαλάτα παγωμένη. Συνοδεύουν θαυμάσια όσπρια και κρέατα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]