Micromeria juliana Κυπαρισσάκι Τραγορίγανη

Micromeria juliana Κυπαρισσάκι Τραγορίγανη

Micromeria juliana Κυπαρισσάκι Τραγορίγανη

Το Micromeria juliana Κυπαρισσάκι Τραγορίγανη είναι φυτό μεσογειακό με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα φύεται σε ηλιόλουστες, ξηρές, βραχώδης, άγονες, ασβεστολιθικές πλαγιές, σε ελαιώνες, σε υψόμετρα από 0-800 μέτρα. Φυτό φαρμακευτικό, αρωματικό και μελισσοτροφικό.

Επιστημονική ονομασία: Micromeria juliana (L.) Benth. ex Rchb. 1831

Συνώνυμα: Satureia juliana, Satureja virgata Stokes, Thymos tragoriganos, Satureia montana

Ελληνική ονομασία: Μικρομέρια η ιουλιανή, Σατουρέϊα η ιουλιανή

Κοινές ονομασίες: Πολύκομπο, Τραγορίγανη, Τραγορίγανος, Θρύμπη, Κατσιδόχορτο, Κυπαρισσάκι, Έσαφο, Άγριο τσάι, Αγριορίγανη, Τροχαλίσιο τσάι, Ριγανούλα.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Micromeria juliana Κυπαρισσάκι Τραγορίγανη είναι πολυετής τριχωτή, φρυγανώδη αρωματική πόα της οικογένειας Lamiaceae με ύψος 10-50 εκατοστά με πολλούς βλαστούς μαζί, γκριζωπούς, όρθιους και ίσιους.

Τα φύλλα του μικρά με μήκος 3-8 χιλιοστά, σκληρά, δερματώδη, λογχοειδή ή γραμμοειδή, επιμήκη, όχι μυτερά και με αναδιπλούμενες άκρες.

Τα μικρά άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, ρόδινα με λευκό κέντρο σε ταξιανθίες 4-20 σε αριθμό. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο.

Ο καρπός είναι κάρυα.

Μοιάζει με το Micromeria nervosa Μικρομέρια η νευρώδης και τοSatureja thymbra Θρούμπι Θύμβρα

Εδωδιμότητα:

Το Κυπαρισσάκι χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική όπως η ρίγανη ή το θρούμπι αρωματίζοντας τα ψητά κρέατα, τα όσπρια, τις μαρινάδες, τις σάλτσες, ομελέτες, άσπρα τυριά, σαλάτες, νερόβραστα χλωρά κουκιά και ωμά λαχανικά, ξύδι και ελιές θρούμπες.

Μελισσοκομικό φυτό:

Η Τραγορίγανη είναι ένα σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, που βοηθάει στην ανάπτυξη των μελισσιών, δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το Κυπαρισσάκι έχει κυρίως επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, αιμοστατική δράση με αποτέλεσμα το πολύκομπο να είναι ικανό να σταματά την αιμορραγία της μύτης και των πληγών, ενώ σαν αλοιφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αιμορροΐδες.

Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης απομακρύνοντας της πέτρες από τα νεφρά. Γενικότερα συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και ενδείκνυται σε καταστάσεις κυστίτιδας και παθήσεις του προστάτη.

Έχει τονωτικές, διεγερτικές, ιδιότητες συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού βελτιώνοντας την ισχύ του και την ελαστικότητα του.

Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται κατά της ξινίλας του στομάχου, των πεπτικών ελκών, των εντερικών σκουληκιών, για το κρυολόγημα και την ναυτία του ταξιδίου.

Επιπλέον το πολύκομπο μπορείτε να το προσθέσετε στο νερό του μπάνιου σας καθώς βοηθά στην αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, των ρευματισμών και των αρθριτικών προβλημάτων.

Αντενδείξεις:

Το βότανο διεγείρει την μήτρα και καλύτερα να το αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: floraamorgina.blogspot.com, www.herb.gr, www.divinum.gr

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση