Ilex aquifolium Αρκουδοπούρναρο

Ilex aquifolium Αρκουδοπούρναρο

Τους αρχαίους χρόνους, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το Ilex aquifolium Αρκουδοπούρναρο έφερνε γούρι, έδιωχνε τα μάγια, το κάψιμο στον κήπο έδιωχνε τα φαντάσματα, επίσης έφερε ευτυχία στα νεόνυμφα ζευγάρια.

Επιστημονική ονομασία: Fagus sylvatica L. 1753

Συνώνυμα: Aquifolium spinosum Lam.

Ελληνική ονομασία: Ίλεξ ο οξύφυλλος

Kοινές ονομασίες: Αρκουδοπούρνι, γκι, ελαιόπρινος, ήμερο πουρνάρι, ίληξ, λιόπρινο,  λιαπουρνιά, λιόπρινο,  λιόπουρνο, λαύρος, μηλιοπούρναρο, ου.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι γένος φυτών της οικογένειας των Οξυφυλλοειδών (Aquifoliaceae) που περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη αειθαλών ή φυλοβόλλων θάμνων και δένδρων, με ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη, την Ασία και την βορειοδυτική Αφρική.

Φέρουν απλά, βαθυπράσινα, λαμπερά, κηρώδη, οδοντωντά φύλλα με αγκαθωτές παρυφές και συνήθως είναι δίοικα δηλαδή φέρουν μονογενή αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά.

Τα άνθη του είναι μικρά, λευκά με 4 πέταλα, ανθίζει Μάιο και Ιούνιο, ενώ ο καρπός είναι δρύπη σαν βατόμουρο, κυρίως κόκκινος, ωριμάζουν το φθινόπωρο και διατηρούνται κατά τον χειμώνα. Τρώγεται από τα πουλιά, αλλά είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει έμετους, κενώσεις ή σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και το θάνατο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

Αναπτύσσονται σε υγρά, γόνιμα, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη και ηλιόλουστες ή σκιασμένες θέσεις, μέχρι τα 600 μ υψόμετρο, ανέχεται τη ξηρασία του καλοκαιριού της Μεσογείου και τον παγετό. Φυτεύονται μεμονωμένα σε φράχτες και γλάστρες.

Συστατικά:

Τα φύλλα του περιέχουν κερί, χλωροφύλλη, γόμμα, οξικό κάλιο, υδροχλωρικό κάλιο, ασβέστιο, καφεΐνη, καφετανικό οξύ και μια πικρή ουσία, την ιλικίνη.
Τόσο για εσωτερική όσο και η εξωτερική χρήση γίνεται υπό ιατρικά επίβλεψη.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται συνήθως τα νεαρά φύλλα του φυτού, τα οποία συλλέγονται συνήθως τον Ιούνιο.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης είναι κακοτυχία να κόψεις ένα τέτοιο φυτό ιδιαίτερα αιωνόβια δέντρα και θεωρείται ένα σημάδι της αιώνιας ζωής.

Τα φύλλα θεωρούνται εφιδρωτικά και διουρητικά. Το ρόφημα των φύλλων διεγείρει το νευρικό σύστημα περισσότερο από τον καφέ και το τσάι. Παρά την διέγερση όμως που προκαλεί, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την εφίδρωση.

Το βάμμα των φύλλων, συνίσταται ως διουρητικό και αποτελεσματικό εναντίον της χρόνιας βρογχίτιδας, των ρευματισμών, κατάρρους, εμπύρετα, πλευρίτιδα και αρθρίτιδα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: http://el.wikipedia.org, www.herb.gr, Photography Wikimedia Commons, Author Dim Grits Date 22:14, 28 gen 2009

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]