Euonymus europaeus Ταφλάνι Ευώνυμος ο ευρωπαίος

Euonymus europaeus Ταφλάνι Ευώνυμος ο ευρωπαίος

Euonymus europaeus Ταφλάνι Ευώνυμος ο ευρωπαίος

Το Euonymus europaeus Ταφλάνι Ευώνυμος ο ευρωπαίος σε μικρές δόσεις διεγείρει την όρεξη ενώ σε μεγάλες ποσότητες έχει καθαρτικές ιδιότητες. Απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου το φύεται στις άκρες των δασών, σε θαμνότοπους και ομαλές πλαγιές.Τα φυτά ευδοκιμούν σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη με αρκετό άσβεστο και άλατα.

Επιστημονική ονομασία: Euonymus europaeus L. 1753

Συνώνυμα: Euonymus vulgaris Mill. , Euonymus bulgaricus Velen. , Euonymus czernjaevii Klokov , Euonymus floribundus Steven , Euonymus medirossicus Klokov, Euonymus medius Kit.

Ελληνική ονομασία: Ευώνυμος ο ευρωπαίος

Κοινές ονομασίες: Ευώνυμος, Ταφλάνι, Ασβουκρανιά, Ασπρόξυλο, Δαφλάνι, Ζουγκρανιά, Spindle Tree, European spindletree, fusoria, fusanum, ananbeam, shemshad rasmi (Iran),  Common spindle

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το ταφλάνι είναι φυλλοβόλο θάμνος ή μικρό δέντρο της οικογένειας Celastraceae φτάνει σε ύψος έως και τα 6 μέτρα, κλαδίσκος τετραγωνικός, λείος, χωρίς φακίδες, οφθαλμοί οξυκόρυφοι με μήκος 2-4 χιλιοστά.

Τα φύλλα του αντίθετα, με μικρό μίσχο, ωοειδή ή  ωοειδή -προμήκη ή ελλειψοειδή οξύληκτα, με λεπτά πριονωτές παρυφές, με μήκος 4-6 εκ.,

Τα άνθη του κιτρινωπά, είναι ερμαφρόδιτα (έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα), φύονται ανά 2-5 μαζί, μασχαλιαία, σε λεπτό, μακρύ ποδίσκο, κάλυκας 4-λοβος, στεφάνη με  4 πέταλα προμήκη, στήμονες ίδιο μήκος με τα πέταλα. Περίοδος ανθοφορίας από το Μάιο-Ιούνιο.

Ο κόκκινος καρπός του είναι κάψα με πτερύγια τετράλοβη. Η συγκομιδή του γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

Φύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, σε υγρές τοποθεσίες δασικών και επαρχιακών δρόμων, σε παρυφές δασών και σε ξηρούς θαμνότοπους.

Τοξικότητα:

Το φυτό φαίνεται να  είναι δηλητηριώδες. Δεδομένου ότι πολλά μέλη αυτού του γένους είναι δηλητηριώδη, πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφύλαξη.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο φλοιός έχει χολαγογικές, ηπατικές, καθαρτικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες. Ο φλοιός ρίζας είναι το μέρος που χρησιμοποιείται συνήθως, αν και ο φλοιός από τους μίσχους χρησιμοποιείται μερικές φορές ως υποκατάστατο.

Ο φλοιός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη θεραπεία των ηπατικών διαταραχών που ακολουθούν ή συνοδεύουν τους πυρετούς.

Οι σπόροι είναι έντονα εμετικοί και καθαριστικοί.
Τα φρέσκα φύλλα, τα αποξηραμένα φρούτα και οι σπόροι χρησιμοποιούνται εξωτερικά για τη καταπολέμηση της ψώρας, των ψειρών (της κεφαλής και του σώματος), και άλλων παράσιτων του δέρματος.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: Εικονογραφημένον Βοτανικόν – Φυτολογικόν Λεξικόν, Τόμος Δ΄ – Δημήτριος Σ. Καββαδάς, pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Euonymus+europaeus, en.wikipedia.org/wiki/Euonymus_europaeus, Photo, Photo

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]