Entoloma sinuatum

Entoloma sinuatum Εντόλωμα το κολπωτό

Το όχι συχνό, Entoloma sinuatum, Εντόλωμα το κολπωτό είναι ένα τοξικό είδος που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, οι τοξίνες του προκαλούν μακράς διάρκειας σοβαρούς πόνους στο στομάχι και διάρροια, καρποφορεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων κυρίως δρυός και οξιάς, συνήθως σε μικρές ομάδες, που μερικές φορές σχηματίζουν κύκλους.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Entolomataceae
Genus (Γένος) : Entoloma
Species (Είδος) : E. sinuatum

Επιστημονική ονομασία: Entoloma sinuatum (Pers.) P.Kumm. (1871)

Συνώνυμα: Entoloma lividum (Bull.) Quél. (1872) , Agaricus sinuatus Pers. (1801), Rhodophyllus lividus (Bull.) Quél. (1886), Rhodophyllus sinuatus (Bull.) Quél. (1888), Entoloma eulividum Noordel. (1985)

Ελληνική ονομασία: Εντόλωμα το κολπωτό

Entoloma-sinuatum-2

Περιγραφή:

Το καπέλο του Entoloma sinuatum έχει διάμετρο 3-15 εκατοστά, στη νεαρή ηλικία είναι ημισφαιρικό-κωνικό με περίμετρο γυριστή προς τα μέσα και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο με κυματιστή περίμετρο. Έχει χρώμα ωχρό-κρεμ, ωχρό-γκριζωπό με ινίδια στην επιδερμίδα.

Τα ελάσματα είναι μέτριας πυκνότητας, προσφυή με οδόντωση, στην αρχή ωχρό-κίτρινα και μετά ρόδο-κίτρινα, ρόδο-καφετιά.

Το πόδι είναι έχει ύψος 3-15 και διάμετρο 1-2,5 εκατοστά, είναι λευκό με κρεμ ή γκρίζα σημεία, καλυμμένο με ινίδια, συνήθως με βολβώδη βάση, σκληρό και εύθραυστο.

Η σάρκα είναι λευκή, με ασαφή αλλά μάλλον δυσάρεστη αλευρώδη οσμή.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα ρόδινο.

Ομοιότητες:

To συχνό, εδώδιμο μεγάλης γαστρονομικής αξίας, Calocybe gambosa, καρποφορεί την άνοιξη λιβάδια και άκρες δασών και έχει ελάσματα πυκνά με λευκό-κρεμ χρώμα.

To συχνό, τοξικό, Clitocybe nebularis έχει λευκό-κρεμ, πυκνά, ελαφρά κατερχόμενα ελάσματα και σάρκα με ευχάριστα αρωματική οσμή στα νεαρά καρποσώματα.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Clitopilus prunulus, έχει κατερχόμενα λευκό-ρόδινα ελάσματα, πόδι λευκό και χνουδωτό, συνήθως έκκεντρο και με παχύτερη βάση και σάρκα με έντονη οσμή αλεύρου που θυμίζει ζύμη ψωμιού.

Το κοινό, εδώδιμο, εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας, Agaricus campestris, έχει ελάσματα ρόδινα, καφέ-σοκολατί, πιο σκούρο καφέ με την ηλικία και πόδι με δακτυλίδι.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Hygrophorus penarius, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως δρυός, οξιά και παράγει καρποσώματα με λευκό-κρεμ καπέλο, κρεμ ελάσματα κατερχόμενα, σάρκα με ευχάριστη οσμή που θυμίζει βρασμένο γάλα και λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Πηγή: http://de.wikipedia.org/wiki/Riesen-R%C3%B6tling, 11:28, 21 February 2014

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Entoloma sinuatum έχει διάμετρο 3-15 εκατοστά, στη νεαρή ηλικία είναι ημισφαιρικό-κωνικό με περίμετρο γυριστή προς τα μέσα και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο με κυματιστή περίμετρο. Έχει χρώμα ωχρό-κρεμ, ωχρό-γκριζωπό με ινίδια στην επιδερμίδα.

Τα ελάσματα είναι μέτριας πυκνότητας, προσφυή με οδόντωση, στην αρχή ωχρό-κίτρινα και μετά ρόδο-κίτρινα, ρόδο-καφετιά.

Το πόδι είναι έχει ύψος 3-15 και διάμετρο 1-2,5 εκατοστά, είναι λευκό με κρεμ ή γκρίζα σημεία, καλυμμένο με ινίδια, συνήθως με βολβώδη βάση, σκληρό και εύθραυστο.

Η σάρκα είναι λευκή, με ασαφή αλλά μάλλον δυσάρεστη αλευρώδη οσμή.

Έχει χρώμα ρόδινο.

Καρποφορεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων κυρίως δρυός και οξιάς, συνήθως σε μικρές ομάδες, που μερικές φορές σχηματίζουν κύκλους.

Το όχι συχνό, Entoloma sinuatum, Εντόλωμα το κολπωτό είναι ένα τοξικό είδος που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, οι τοξίνες του προκαλούν μακράς διάρκειας σοβαρούς πόνους στο στομάχι και διάρροια.

To συχνό, εδώδιμο μεγάλης γαστρονομικής αξίας, Calocybe gambosa, καρποφορεί την άνοιξη λιβάδια και άκρες δασών και έχει ελάσματα πυκνά με λευκό-κρεμ χρώμα.

To συχνό, τοξικό, Clitocybe nebularis έχει λευκό-κρεμ, πυκνά, ελαφρά κατερχόμενα ελάσματα και σάρκα με ευχάριστα αρωματική οσμή στα νεαρά καρποσώματα.

Το μάλλον συχνό, εδώδιμο, Clitopilus prunulus, έχει κατερχόμενα λευκό-ρόδινα ελάσματα, πόδι λευκό και χνουδωτό, συνήθως έκκεντρο και με παχύτερη βάση και σάρκα με έντονη οσμή αλεύρου που θυμίζει ζύμη ψωμιού.

Το κοινό, εδώδιμο, εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας, Agaricus campestris, έχει ελάσματα ρόδινα, καφέ-σοκολατί, πιο σκούρο καφέ με την ηλικία και πόδι με δακτυλίδι.

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο, Hygrophorus penarius, καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων, κυρίως δρυός, οξιά και παράγει καρποσώματα με λευκό-κρεμ καπέλο, κρεμ ελάσματα κατερχόμενα, σάρκα με ευχάριστη οσμή που θυμίζει βρασμένο γάλα και λευκό αποτύπωμα σπόρων.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]