Coprinus comatus

Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης

Coprinus comatus
Κοπρίνος ο κομήτης

Το διαδεδομένο Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης, είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, συνήθως καταναλώνεται ωμό την ώρα που συλλέγετε ή το πολύ σε 2 ώρες σε σαλάτες, λόγω της μικρής διάρκειας ζώνης του, καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο εκτός από το χειμώνα, συνήθως κοπαδιαστά, σε λιβάδια, δάση, ξέφωτα και χωράφια, σε υγρά και πλούσια εδάφη.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Coprinus
Species (Είδος) : C. comatus

Επιστημονική ονομασία: Coprinus comatus (O.F.Müll.) Pers. (1797)

Συνώνυμα: Agaricus cylindricus Schaeff. (1774), Agaricus comatus O.F.Müll. (1780), Agaricus vaillantii J.F.Gmel. (1792).

Ελληνική ονομασία: Κοπρίνος ο κομήτης.

Κοινές ονομασίες: Κόπρινος ο τριχωτός, Κοπρομανίτης, Μαΐτης, Καλαμάρι, Γκαμηλάρι, Κατουρλίτης, Περούκα του δικηγόρου, Shaggymane.

Κοπρίνος ο κομήτης θεραπευτικές ιδιότητες
Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης

Περιγραφή:

Το καπέλο του έχει διάμετρο 2-5 εκατοστά και ύψος 5-14 εκατοστά, αρχικά έχει σχήμα ωοειδές, αργότερα καμπανόμορφο, λευκό με βαμβακένια γκρίζο-καφετιά λέπια, και λεία καφετιά κορυφή.

Τα ελάσματα είναι πυκνά, ολοστυπικά, στη νεαρή ηλικία λευκά, ρόδινα αργότερα και στην ωριμότητα μετατρέπονται σε μαύρο υγρό σαν μελάνι, αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς τα μέσα.

Το πόδι έχει ύψος 10-20 σπάνια και 30 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, κούφιο, λευκό με ινίδια και με δακτυλίδι, λευκό, επίμονο, κινητό που μοιάζει με κρίκος.

Η σάρκα είναι λευκή, μαυρίζει και υγροποιείται πολύ γρήγορα, με αδύνατη οσμή και γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα μαύρο.

Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης
Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης

Ομοιότητες:

Το συχνό, μη εδώδιμο, Coprinopsis picacea, έχει χρώμα καστανό-μαυριδερό με λευκά βαμβακένια λέπια που εναλλάσσονται και σχηματίζουν διχρωμία και δεν έχει δακτυλίδι στην ελαφρά βολβώδη βάση του.

Το Coprinus vosoustii, καρποφορεί σε ξηρά ή αμμώδη εδάφη και έχει καπέλο ωοειδές-καμπανόμορφο με κορυφή σε σχήμα αστεριού και δακτυλίδι στη βάση του πόδι.

Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης
Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης

Σχόλια:

Κοπρομανίτης ή Μαΐτης είναι η λαϊκή του ονομασία γιατί εμφανίζεται τον Μάιο έως αργά το φθινόπωρο.

Ο κύκλος ζωής του διαρκεί μια μέρα, ξεπροβάλει από το έδαφος σε χρόνο ρεκόρ, την ίδια μέρα γίνεται τέλειο μανιτάρι και αμέσως λιώνουν τα φύλλα του μετατρέποντας τα σε μελάνι.
Έρευνες έχουν βρει ότι περιέχει κάποιες ουσίες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη γιατί προκαλεί μείωση του ζαχάρου.

Καλλιεργούνται στο ίδιο υπόστρωμα με τα Agaricus bisporus, μονό για τη κάλυψη των οικογενειακών αναγκών.

Κοπρίνος ο κομήτης θεραπευτικές ιδιότητες
Coprinus comatus Κοπρίνος ο κομήτης

Μαγείρεμα:

Συνήθως καταναλώνεται ωμό την ώρα που συλλέγετε ή το πολύ σε 2 ώρες, λόγω της μικρής διάρκειας ζώνης του.

Η σάρκα του είναι ζουμερή και μαλακή, τρώγεται μόνο το καπέλο σε σαλάτες με λαδολέμονο. Το καλύτερο του είναι στα κάρβουνα με αλάτι.

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, τα νεαρά και φρέσκα χρησιμοποιούνται τηγανητά με κρεμμύδια ή και με σκόρδο, τα ώριμα μανιτάρια σε συνταγές με ριζότο, με λαζάνια, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό, φρικασέ, σε τάρτες ή πίτες.

Συντήρηση:

Δεν συντηρείται πάνω από 5 ώρες, ακόμα και στο ψυγείο είναι αδύνατη η συντήρηση του.

Ο μόνος τρόπος για να συντηρήσουμε για μικρό διάστημα μόνο τα νεαρά μανιτάρια είναι να τα ζεματίσουμε πρώτα και μετά να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο.

Πηγή: en.wikipedia.org

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του έχει διάμετρο 2-5 εκατοστά και ύψος 5-14 εκατοστά, αρχικά έχει σχήμα ωοειδές, αργότερα καμπανόμορφο, λευκό με βαμβακένια γκρίζο-καφετιά λέπια, και λεία καφετιά κορυφή.

Τα ελάσματα είναι πυκνά, ολοστυπικά, στη νεαρή ηλικία λευκά, ρόδινα αργότερα και στην ωριμότητα μετατρέπονται σε μαύρο υγρό σαν μελάνι, αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς τα μέσα.

Το πόδι έχει ύψος 10-20 σπάνια και 30 και διάμετρο 1-1,5 εκατοστά, κούφιο, λευκό με ινίδια και με δακτυλίδι, λευκό, επίμονο, κινητό που μοιάζει με κρίκος.

Η σάρκα είναι λευκή, μαυρίζει και υγροποιείται πολύ γρήγορα, με αδύνατη οσμή και γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα μαύρο.

Το διαδεδομένο Coprinus comatus, καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο εκτός από το χειμώνα, συνήθως κοπαδιαστά, σε λιβάδια, δάση, ξέφωτα και χωράφια, σε υγρά και πλούσια εδάφη.

Είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, συνήθως καταναλώνεται ωμό την ώρα που συλλέγετε ή το πολύ σε 2 ώρες σε σαλάτες, λόγω της μικρής διάρκειας ζώνης του.

Το συχνό, μη εδώδιμο, Coprinopsis picacea, έχει χρώμα καστανό-μαυριδερό με λευκά βαμβακένια λέπια που εναλλάσσονται και σχηματίζουν διχρωμία και δεν έχει δακτυλίδι στην ελαφρά βολβώδη βάση του.

Το Coprinus vosoustii, καρποφορεί σε ξηρά ή αμμώδη εδάφη και έχει καπέλο ωοειδές-καμπανόμορφο με κορυφή σε σχήμα αστεριού και δακτυλίδι στη βάση του πόδι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]