Asplenium ceterach Σκορπίδι Σκορπιδόχορτο

Asplenium ceterach Σκορπίδι Σκροπιδόχορτο

Asplenium ceterach Σκορπίδι Σκορπιδόχορτο

Το φυτό Asplenium ceterach Σκορπίδι Σκορπιδόχορτο είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, φύεται σε υψόμετρο μέχρι τα 2000 μέτρα, σε ρωγμές βράχων, σε σχισμές παλιών τοίχων και σε στέγες σπιτιών. Συλλέγεται όλο το χρόνο και διατηρείται αποξηραμένο, όλο το φυτό εκτός από την ρίζα, με καλύτερη εποχή συλλογής το Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επιστημονική ονομασία: Asplenium ceterach L.

Συνώνυμα: Ceterach officinarum Willd.

Ελληνική ονομασία: Κατέραχον το φαρμακευτικό, Ασπλένιον το κέτεραχ

Κοινές ονομασίες: Αγριοσπάρτι, Ασπλήνιο, Σκορπίδι Σκορπιδόχορτο, Σκορπιδάτσι, Σκοπηροτήρι, Χρυσόχορτο, Rustyback fern, Scale fern.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι πτεριδόφυτο, πολυετές, με  ικρό βλαστό, της οικογένειας των Aspeniaceae, έχει ρηχή ρίζα έως 30 εκατοστά σε βάθος.

Τα φύλλα του είναι στενά, κατ’ εναλλαγήν, με μήκος 3-25 εκατοστά, με πτεροειδείς λοβούς (χωρίζονται σε 6-12 ημικυκλικά μέρη), λεία και βαθυπράσινα στο πάνω μέρος, ανοικτού καστανού χρώματος στην κάτω επιφάνεια που φέρουν ένα πυκνό τρίχωμα από λέπια. Σε ξηρές περιόδους συστρέφονται και διπλώνουν. 

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρια, τα οποία σχηματίζονται σε σποριάγγεια, το Μάιο-Ιούνιο. Βρίσκονται στα φύλλα μέσα σε μικροσκοπικούς ελαστικούς σάκους, στρογγυλού σχήματος οι οποίοι κάποια στιγμή σκάνε σκορπίζοντας τους σπόρους ολόγυρα και το φυτό πολλαπλασιάζεται.

Συστατικά:

Το Σκορπιδόχορτο περιέχει αιθέριο έλαιο, αλκαλοειδή την σπαρτεϊνη και απωματικές αμίνες. Τα φύλλα του έχουν πικρή γεύση, περιέχουν τανίνη και οργανικά οξέα. 

Το σκορπίδι αντέχει στην ξηρασία και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Οι συγκεντρώσεις αυτών των φαινολών μειώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφυδάτωσης.

που φυτρώνει:

Το φυτό Asplenium ceterach φύεται στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσογείου. Αγαπά τις ρωγμές στα ανθρακικά πετρώματα και αναπτύσσεται στο κονίαμα τοίχων που είναι φτιαγμένοι από πέτρες και τούβλα. Το συναντάμαι μέχρι τα 2700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και προτιμά ορεινές περιοχές, όπου συνήθως αυξάνεται σε ηλιόλουστους βραχώδεις τοίχους.

Συλλογή

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται όλο το φυτό εκτός από τη ρίζα, προσέχουμε όταν συλλέγουμε το φυτό να μην την ξεριζώνουμε για να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί και πάλι. Συλλέγουμε όλο το χρόνο, αλλά καλύτερη εποχή είναι Φλεβάρη και Μάρτη.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Σκορπιδόχορτου:

Το σκορπίδι περιέχει ταννίνες και οργανικά οξέα, η γεύση του είναι πικρή γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο βότανο όπως με γλυκάνισο για να γλυκαίνει η γεύση του.

Το Σκορπιδόχορτο δρα ως καταπραϋντικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό, κατά των προβλημάτων της κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται κατά των νοσημάτων της κύστεως, των ουροφόρων οδών και των νεφρών.

Το κάτω μέρος του φύλλου που έχει το πορτοκαλί – κίτρινο χνούδι το χρησιμοποιούν εξωτερικά σε πληγές, γιατί συντομεύει το χρόνο επούλωσης.

σκορπιδι για πετρα στα νεφρα, σκορπιδι και προστατης

Το αφέψημα του φυτού αποτελεί ένα από τα καλύτερα βότανα για την απαλλαγή από πέτρες των νεφρών, της χολής και για τις ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιείται κατά των πνευμονικών παθήσεων, των στηθικών παθήσεων, του βήχα, της βρογχίτιδας, της διάρροιας, των σκουληκιών των εντέρων και είναι θεραπευτικό της σπλήνας.

 

 

Το σκορπιδόχορτο τσάι

Ως αφέψημα: σε 1,5 φλιτζάνι νερό βράζουμε 6 γραμμάρια για 5-10 λεπτά και πίνουμε μία φορά την ημέρα.


Ένα αποτελεσματικό μείγμα για τις πέτρες στα νεφρά γίνεται με σκορπίδι, δίανθο, πολύκομπο (από 1 μέρος) και σπόρους πεντάνευρου (1,5 μέρος).  Βράζουμε 27 γραμμάρια από το μείγμα για 10 λεπτά σε 3 φλιτζάνια νερό το σουρώνουμε και πίνουμε το μισό το πρωί και το υπόλοιπο το βράδυ. Το ρόφημα αυτό το πίνουμε για μία εβδομάδα.

Αντενδείξεις:

Παρά το γεγονός ότι για το Asplenium ceterach δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία τοξικότητας, πρέπει να αναφερθεί ότι μια σειρά από φτέρες περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ένα ένζυμο τη θειαμινάση, που καταστρέφει τη βιταμίνη Β.

Σε μικρές ποσότητες το ένζυμο αυτό δεν κάνει καμία ζημιά σε ανθρώπους που τρώνε τροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, αν και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ένζυμο καταστρέφεται από τη θερμότητα ή την αποξήρανση, έτσι ώστε το βράσιμο για την παρασκευή αφεψήματος το διασπά και το απενεργοποιεί.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή:  www.pfaf.org, en.wikipedia.org/wiki/Asplenium_ceterach, www.herb.gr

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 4]