Arbutus unedo Κουμαριά

Arbutus unedo Κουμαριά
καρπός Arbutus unedo Κουμαριά

Arbutus unedo Κουμαριά

Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά ή Γλιστροκουμαριά (Arbutus andrachne).

Arbutus unedo Κουμαριά
Αριστερά φύλλα της Aγριοκουμαριάς Arbutus andrachne και δεξιά της Κουμαριάς Arbutus unedo
Arbutus unedo Κουμαριά
Αριστερά φύλλα της Aγριοκουμαριάς Arbutus andrachne και δεξιά της Κουμαριάς Arbutus unedo

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η κουμαριά (Arbutus unedo) είναι θάμνος αειθαλής, της οικογένειας Ericaceae, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, μερικές φορές μπορεί να γίνει και μικρό δένδρο έως 4 μέτρα. Έχει φλοιό κόκκινο-σταχτύ χρώματος, με σχισμές που ξεφλουδίζεται σε μικρές λουρίδες.

Τα φύλλα της είναι δερματώδη, συνήθως πριονωτά, λεία σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια τους και ανοικτό πράσινο στην κάτω.

Τα άνθη είναι σφαιρικά, λευκά ή ρόδινα και φύονται σε επάκριους κρεμάμενους βότρυς που ανθίζουν το φθινόπωρο.

Οι καρποί της φύονται μεμονωμένα και είναι ράγα, πορτοκαλί ή κόκκινη, ελαφρά κοκκώδης, εδώδιμη με γλυκιά γεύση και αρωματική οσμή. Αν και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι δύσπεπτα όταν καταναλώνοται σε μεγάλες ποσότητες.
Τη συναντάμε σε θαμνότοπους και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές σε όλη την χώρα και σε υψόμετρο μέχρι τα 800 μέτρα.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί του φυτού.

Arbutus unedo Κουμαριά
Ο μικρός καρπός της Aγριοκουμαριάς Arbutus andrachne και ο μεγάλος της Κουμαριάς Arbutus unedo
Arbutus unedo Κουμαριά
Αριστερά ο καρπός της Aγριοκουμαριάς Arbutus andrachne και δεξιά της Κουμαριάς Arbutus unedo

Εδωδιμότητα:

Το κούμαρο τρώγεται όταν έχει ωριμάσει πλήρως, είναι ένας πολύ εύγευστος και εκλεκτός καρπός.
Οι καρποί ωριμάζουν ένα χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή ώριμους και άγουρους καρπούς, αλλά και λουλούδια.

Συστατικά:

Ο φλοιός περιέχει δεψικές ουσίες και αρβουτίνη (είναι αντισηπτική ουσία που λαμβάνεται με το βράσιμο των καρπών) ενώ τα φύλλα περιέχουν κουμαρίνη και οι καρποί είναι πλούσιοι σε πηκτίνες.

Arbutus unedo Κουμαριά κορμος
Φλοιός της Κουμαριάς Arbutus unedo

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Τα φύλλα της κουμαριάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωςαντισηπτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό και αιμοστατικό, βοηθά σε προβλήματα φλεγμονών και άλλων παθήσεων των ουροφόρων οδών, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα.
Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία.

Κουμαριά “για κουρασμένους” σε μια εποχή που οι περισσότεροι αισθανόμαστε λίγο-πολύ κάπως έτσι προτείνετε ως τονωτικό τη διάλυση ώριμων καρπών σε σπιτικό κρασί στο οποίο προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό όπου έχουμε βράσει κανέλα και ζάχαρη.

Τρόποι παρασκευής:

Από τα φύλλα παρασκευάζεται αφέψημα το οποίο πίνουμε σε προβλήματα φλεγμονών.
Οι καρποί τρώγονται σε προβλήματα δυσκοιλιότητας ή δυσπεψίας αλλά σε περιορισμένο αριθμό.

Αντενδείξεις:

Θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αρκετών καρπών γιατί μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα. Οι υπερώριμοι καρποί έχουν άσχημη γεύση και ίσως να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Arbutus unedo Κουμαριά
Άνθος κουμαριάς Arbutus unedo

Το μέλι της Arbutus unedo Κουμαριά, Μελισσοκομικό δέντρο:

Η ανθοφορία Arbutus unedo Κουμαριά της κουμαριάς ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί συνήθως μέχρι τον Δεκέμβριο. Στις μέλισσες αρέσει να επισκέπτονται τα άνθη της κουμαριάς, Μάλιστα αυτά δεν επηρεάζονται από τις καιρικές μεταβολές, όπως είναι η βροχή και οι άνεμοι λόγω του σχήματος τους που είναι καμπανοειδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα φυτό που ανθίζει στο τέλος του φθινοπώρου.

Το μέλι της κουμαριά έχει σκουροχάλκινο χρώμα με γκριζωπές αποχρώσεις και άρωμα μέτριο έως δυνατό. Αφού κρυσταλλώσει αποκτά μια βουτυρένια υφή. Έχει υπόπικρη, πολύ ιδιαίτερη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα μέλια. Ότι άλλο μέλι (π.χ. ρείκι) κι αν έχουν συλλέξει οι μέλισσες πριν, αν μπει κουμαριά μέσα στην κυψέλη θα το καλύψει σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατη η αναγνώρισή του με οργανοληπτικό έλεγχο.

Επίσης:

Από τα κούμαρα φτιάχνεται, εξαιρετικό τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ καθώς και γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]