Τσιτσίραβλα πίκλα

Τσιτσίραβλα πίκλα Pistacia terebinthus κοκορεβυθιά ή πιστακιά

Τσιτσίραβλα πίκλα

Τα τσιτσίραβλα είναι οι τρυφεροί βλαστοί του θάμνου ή μικρού δέντρου, Pistacia terebinthus γνωστού με τις λαϊκές ονομασίες κοκορεβυθιά ή πιστακιά ή τερέβινθος ή τσικουδιά. Τα βλαστάρια είναι εδώδιμα και γίνονται τουρσί με την ονομασία τσιτσίραβλα.

Τα τσιτσίραβλα γίνονται ένα εξαιρετικό ορεκτικό και μπορούν να προστεθούν σε διάφορες σαλάτες αλλά και ως συνοδευτικό για τσίπουρο και ούζο.

Συλλέγονται όλο τον Απριλίου όταν είναι ακόμα μικρά τρυφερά βλαστάρια προτού ανοίξουν πλήρως, όταν έχουν μήκος έως 4-5 εκατοστά. Δεν πρέπει να συγχέεται με το άλλο θάμνο της οικογένειας των Anacardiaceae, το γνωστό μας Σχίνο ή Pistacia lentiscus. 

Τσιτσίραβλα πίκλα

 
 

Τσιτσίραβλα πίκλα Pistacia terebinthus κοκορεβυθιά ή πιστακιά

Μερίδες: για 1 βάζο

Χρόνος Προετοιμασίας: 60′

Χρόνος Μαγειρέματος: 5′

Υλικά 

  • αρκετά τσιτσίραβλα (τα τρυφερά βλαστάρια από αγριοφυστικιά)
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. ξύδι
  • 40 γρ. αλάτι
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Διαδικασία

  1. Μαζεύω τα τσιτσίραβλα και τα πλένω.
  2. Αποστειρώνω ένα γυάλινο βάζο.
  3. Τα ρίχνω σε νερό που βράζει και τα βράζω για 3 λεπτά.
  4. Αποσύρω από την φωτιά και τα σταργγίζω σε σουρωτήρι.
  5. Παράλληλα ετοιμάζω το υγρό που θα γεμίσω το βάζο.
  6. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τα 300 γρ. νερό, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα φέρνω σε βρασμό, αποσύρω και αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
  7. Μεταφέρω τα τσιτσίραβλα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, γεμίζω με το υγρό, προσθέτω τη σκελίδα του σκόρδου και κλέινω το καπάκι.
  8. Φυλάσσω το βάζο στο ψυγείο ή σε σκοτεινό ντουλάπι.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Απάντηση