Τι είναι η αλλαντίαση

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες δηλαδή σε συνθήκες που δεν υπάρχει αέρας, όπως στις κονσέρβες, στο μέλι κτλ.

Τα σπόρια που παράγει το βακτηρίδιο μπορούν να επιβιώσουν σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει την ανάπτυξή του.

Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσέρβας οικιακής κατασκευής, και κυρίως από κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Τι είναι η δηλητηρίση από τρόφιμα αλλαντίαση

Ποιες είναι η συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό;

Η αλλαντική νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum ή Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες, η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Τι είναι η δηλητηρίση από τρόφιμα αλλαντίαση

Που βρίσκεται το βακτηρίδιο;

Το βακτηρίδιο βρίσκεται παντού στο έδαφος, στο νερό, στα γεωργικά προϊόντα, το έντερο των ανθρώπων και των φυτοφάγων ζώων, στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Πότε παράγεται η τοξίνη;

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα. Επίσης σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Τι είναι η δηλητηρίση από τρόφιμα αλλαντίαση

Πως καταστρέφεται η τοξίνη;

Η νευροτοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85 C για 5 λεπτά ή και περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120 C για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Βωλίτες σε λάδι

Πώς θα προστατευτούμε;

Προσέχουμε και δεν καταναλώνουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως η οσμή, η γεύση και το χρώμα.

Αποφύγετε να αγοράσουμε όσες κονσέρβες είναι διογκωμένες, φέρουν χτυπήματα και οξειδώσεις και ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης.

Όταν καταναλώνουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα καλό είναι να τα επεξεργαζόμαστε θερμικά πριν τα καταναλώσετε.

Καλό είναι να προσθέτουμε στις τροφές λεμόνι ή ξύδι το οποίο δημιουργεί όξινο περιβάλλον.

Ποιά είναι τα συπτώματα;

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη.

Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Μανιτάρια-σε-λάδι-2

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλλαντίαση θεραπεύεται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πριν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας.

Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμετού.

Πηγή: keelpno.gr, www.onmed.gr

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση