Που φυτρώνουν οι μορχέλες

Που φυτρώνουν οι μορχέλες

Ένας οδηγός για τους αρχάριους, που θα βρείτε, πως θα μαζέψετε και πως θα μαγειρέψετε το πιο γευστικό μανιτάρι του δάσους.

Μορέλλια, μουρτσέκια, κουκουμέλες και κουρκουβίκια είναι μερικές από τις λαϊκές ονομασίες τους!

Οι μορχέλες είναι το μανιτάρι της άνοιξης, η συλλογή της είναι μια ευκαιρία για βόλτα στην εξοχή, δίνοντας στους ανθρώπους μια αφορμή να βγουν έξω και να απολαύσουν τα αρώματα της φύσης και τον ζεστό καιρό ύστερα από ένα μακρύ χειμώνα.

Οι μορχέλες ανήκουν στους ασκομύκητες (ascomycetes) και στη τάξη των πεζιζάλες (pezizales). Στο γένος Μορχέλα υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες, όλα μανιτάρια φαγώσιμα, που μοιάζουν πολύ και τα περισσότερα δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Οι μορχέλες ή κουκουμέλες είναι ένα μανιτάρι εύκολο στην αναγνώριση του λόγου του ιδιαίτερου σχήματος που έχει το καπέλο τους, με μορφή κωνική και κυψελωτή, κούφιο εσωτερικά με ένα υπέροχο άρωμα.

Σε τι υψόμετρο να ψάξω;

Η καρποφορία τους ξεκινά τον Μάρτιο, ίσως και στα τέλη του Φεβρουαρίου αρχικά παραλιακά και σε χαμηλά υψόμετρα, σε ζεστά πευκοδάση, σε πλημμυρισμένες θέσεις, σε καμένες περιοχές, σε διαταραγμένο έδαφος, κατά μήκος χωματόδρομων, ιδιαίτερα στις άκρες αυτών ή σε περιοχές που πρόσφατα έχουν κοπεί κορμοί δέντρων και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο αυξάνεται και το υψόμετρο που θα τα βρίσκουμε.

Πολλοί συχνά αναπτύσσονται γύρω από νεκρά και πεθαμένα δέντρα, πάντα να κοιτάζετε γύρω από οπωροφόρα δέντρα όπως οι μηλιές και οι φουντουκιές.

Από το Απρίλιο ως τα τέλη Μαϊου θα έχουν φυτρώσει και στα ορεινά ελατοδάση σε υψόμετρο έως τα 1300 μέτρα αλλά και σε δάση πλατύφυλλων ειδών, σε αμμώδη και υγρά μέρη. 

Βαρύς χειμώνας και άνοιξη βροχερή και ζεστή, προμηνύει άφθονη καρποφορία για τις μορχελες, λένε οι αγρότες.

Οι μορχέλες φυτρώνουν μέσα και στην άκρη των δασικών περιοχών, ψάξτε σε δέντρα γύρω από τα οποία μεγαλώνουν συχνά.

Νωρίς την άνοιξη, καθώς το έδαφος θερμαίνεται θα τις βρείτε στις πλαγιές που βλέπουν νότια σε αρκετά ανοικτές περιοχές.

Καθώς η σεζόν προχωράει πηγαίνετε πιο βαθειά στο δάσος και στις πλαγιές που βλέπουν βόρεια.

Οι μορχέλες κρύβονται καλά στο έδαφος, ο χρωματισμός τους τις κάνει αθέατες,  προχωράτε αργά μέχρι να βρείτε μία στη συνέχεια αναζητήστε και άλλες προσεκτικά στην γύρω περιοχή, αφιερώστε τον υπόλοιπο χρόνο του κυνηγιού σε παρόμοιες περιοχές.

Οι πρώτες μορχέλες της σεζόν είναι μικρές και καλό είναι να τις αφήνουμε να μεγαλώσουν, καθώς οι μέρες περνάνε θα παρατηρήσουμε ότι θα φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, από 7 εκατοστά και πάνω, τότε είναι η στιγμή που θα τις κόψουμε.

Πάντα τις κόβουμε χαμηλά στο πόδι με ένα μαχαίρι και σκεπάζουμε ότι έχει μείνει στο έδαφος με λίγο χώμα, για να μην σαπίσει το μυκήλιο.

Είναι υπέροχες.

Ακόμη και οι άνθρωποι που λένε ότι δεν τους αρέσουν τα μανιτάρια συχνά είναι αυτοί που τα ερωτεύονται περισσότερο.

Αν και δεν θέλουν κάποιων ιδιαίτερο καθαρισμό, πιστεύω ένα σκούπισμα με ένα πινέλο αρκεί για να φύγουν ίχνη σκόνης ή κάποια υπολείμματα φύλλων, μερικοί όμως τις κόβουν στη μέση κατά μήκος για πιο λεπτομερή καθαρισμό.

Δεν πρέπει να τρώγονται ποτέ ωμές, γιατί προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις, λόγω μιας βλαβερής ουσίας που περιέχουν και η οποία με το ψήσιμο ή την αποξήρανση του μανιταριού καταστρέφεται τελείως.

Σίγουρα το μαγείρεμα στο βούτυρο αναδεικνύει την πλούσια, σχεδόν κρεμμώδη, γεύση τους.

Τρώγονται ψητές ή τηγανιτές με βούτυρο και αυγά, με ψάρι, κοτόπουλο και μοσχαρίσιο κρέας.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

1 σκέψη στο “Που φυτρώνουν οι μορχέλες”

Απάντηση