Μανιτάρια τουρσί

Μανιτάρια τουρσί

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα μανιτάρια μας σε περιόδους μεγάλης καρποφορίας. Ακολουθούμε τη κλασική συνταγή που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε λαχανικά στο ξύδι.

Με αυτή την μέθοδο συντήρησης των άγριων μανιταριών πετυχαίνουμε τελικό προϊόν απαλλαγμένο από βακτήρια, κυρίως του επικίνδυνα τοξικού Clostridium botulinum, αλλά και ένα ωραίο όξινο γευστικό αποτέλεσμα.

Μανιτάρια τουρσί
 
 

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια
  • 500 ml ξύδι
  • 500 ml νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι αλάτι
  • σκόρδο
  • κόκκους πιπεριού
  • δεντρολίβανο
  • δάφνη

Διαδικασία

  1. Επεξεργαζόμαστε μόνο τα νεαρά και υγιές μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια.
  2. Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα μεγαλύτερα μανιτάρια τα κόβουμε σε φέτες, αρκετά παχιές, ενώ τα μικρότερα τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
  3. Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ίσες ποσότητες νερό και ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε τα μανιτάρια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν, το υγρό της κατσαρόλας το κρατάμε για να γεμίσουμε τα βάζα.
  5. Μόλις κρυώσουν τοποθετούμε τα μανιτάρια σε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας ανάμεσα τα μπαχαρικά μας, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, το δεντρολίβανο και τη δάφνη.
  6. Καλύπτουμε τα μανιτάρια με το υγρό της κατσαρόλας κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν.

Πως αποστειρώνουμε τα βάζα.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό βάζουμε τα βάζα και τα καπάκια μέσα και βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα χρησιμοποιούμε.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια μετά το βράσιμο τα τοποθετούμε ανάποδα στο φούρνο, πάνω στη σχάρα για 10-20 λεπτά σε θερμοκρασία 120°C.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Απάντηση