Κοπρίνος ο κομήτης θεραπευτικές ιδιότητες

Κοπρίνος ο κομήτης θεραπευτικές ιδιότητες

Κοπρίνος ο κομήτης θεραπευτικές ιδιότητες

Που φυτρώνει

Το μανιτάρι Coprinus comatus, γνωστό στην Ελλάδα και ως «γκαμηλάρι», «μαίτης», «κατουρλίτης», «καλαμάρι» και για τους αγγλοσάξονες ως «περούκα του δικηγόρου» ή «shaggymane» είναι ένα βρώσιμο και εύκολο στον εντοπισμό μανιτάρι, λόγω του μεγέθους, του σχήματός του και της τάσης του να μεγαλώνει σε ομάδες.

Το μανιτάρι Κοπρίνος ο κομήτης ή Κοπρομανίτης ή Μαΐτης είναι ένα νόστιμο μανιτάρι, συνήθως καταναλώνεται ωμό την ώρα που συλλέγετε ή το πολύ σε 2 ώρες, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του.

Ο κύκλος ζωής του διαρκεί μια μέρα, ξεπροβάλει από το έδαφος σε χρόνο ρεκόρ, την ίδια μέρα γίνεται τέλειο μανιτάρι και αμέσως λιώνουν τα φύλλα του μετατρέποντας τα σε μελάνι

Φυτρώνει σχεδόν όλο το χρόνο εκτός από το χειμώνα, συνήθως κοπαδιαστά, σε λιβάδια, δάση, ξέφωτα και χωράφια, σε υγρά και πλούσια εδάφη.

Θρεπτικά συστατικά του κοπρίνου

Ένα από τα λίγα φαρμακευτικά μανιτάρια που οι ιδιότητές του δεν ανακαλύφθηκαν από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά από τους Ευρωπαίους.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ειδικά βανάδιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες B, C, D και E πράγμα σπάνιο για μανιτάρι.

Το εκχύλισμα του Coprinus comatus πρόσφατα αναγνωρίστηκε για την περιεκτικότητά του σε αντικαρκινικά συστατικά, δραστικά για τον καρκίνο του στήθους.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Κοπρίνου

Ο κοπρίνος Coprinus comatus μπορεί να εξισορροπήσει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει τη διαδικασία της πέψη και την αιμάτωση και χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του σαρκώματος.

Βελτιώνει την όρεξη σε περιπτώσεις άνοιας ή νευρικής ανορεξίας.

Τονώνει το στομάχι, τη σπλήνα, το πάγκρεας, έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, και χρησιμοποιείται στη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Πηγή: Ιασπις Ευαγγελία Χατζηλάου, setasysalud.co
Δείτε τον βιότοπο καρποφορίας και τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης του Coprinus comatus

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]