Briza maxima Βρίζα η μεγίστη

Briza maxima Βρίζα η μεγίστη

Briza maxima Βρίζα η μεγίστη

Το φυτό Briza maxima Βρίζα η μεγίστη χρησιμοποιείται στην Αρχιτεκτονική Κήπων, σε παρτέρια που δεν διαθέτουν νερό και σε αποξηραμένες συνθέσεις λουλουδιών.

Το γένος περιλαμβάνει περίπου 12 είδη ετήσιων και πολυετών φυτών που είναι αυτοφυή στα βόρεια εύκρατα κλίματα. Είναι φυτό ιθαγενές της Βόρειας Αφρικής, Μεσογείου και Νότιας Ευρώπης έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο σαν επιγενές.

Επιστημονική ονομασία: Briza maxima L.

Κοινά ονόματα: Καρδίες, τρεμόχορτο, σκουλαρικιά

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών (Graminae) είναι ετήσια πόα που φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά με κάλαμο όρθιο.

Τα άνθη του σε στάχυς που κρέμονται από το βλαστό, μοιάζουν με καρδιές, και στο παραμικρό φύσημα του ανέμου τρεμοπαίζουν.

Το συναντάμε σε άγονες θαμνώδεις περιοχές, κήπους, μονοπάτια, άκρες δρόμων, σιδηροδρομικές γραμμές, λιβάδια και σε διάκενα δασών, είναι φυτό ιθαγενές της Βόρειας Αφρικής, Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης.

Η Βρίζα αναφέρεται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο τον 1ο μ.Χ αιώνα ως καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές φυτό. Καθώς φαίνεται το όνομα σίκαλη επικράτησε για το συγκεκριμένο σιτηρό ενώ το όνομα βρίζα εκλατίνισε και υιοθέτησε ο Λινναίος για αυτοφυή φυτά που είχαν όμως μόνον διακοσμητική αξία και στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρονται ως Ψευδόβριζες. (Γενναδίου, Φυτολογικόν Λεξικόν).

Το όνομα του γένους πιθανόν προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα βρίζω αορ. έβριξα που σημαίνει αποκοιμιέμαι, κοιμάμαι γαλήνια καθώς τα περισσότερα είδη και τα σιτηρά που αρχικά ονομάζονταν έτσι κινούνται ήρεμα σα να νανουρίζονται από τον άνεμο.

Άλλες χρήσεις:

Στην Ινδία το φυτό χρησιμοποιείται στην θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων.

Οι σπόροι αν δεν έχουν μαύρο χρώμα και τα φύλλα είναι εδώδιμα.
Χρησιμοποιείται στην Αρχιτεκτονική Κήπων, σε παρτέρια που δεν διαθέτουν νερό και σε αποξηραμένες συνθέσεις λουλουδιών.

Πηγή: kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com, Photography Wikimedia Commons, Author Convallaria majalis Date 10:35, 28 February 2016

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]