Μανιτάρια Λεντινούλα λεμονάτα στο φούρνο
Κείμενο-Συνταγή: Νίκος Μπαξεβάνης
Φωτογραφίες-Food Styling: Κική Αϊτινίδου
—Υλικά—
(για 4 άτομα)
300 gr. μανιτάρια Σιτάκε – Λεντινούλα (Lentinula edodes – Shiitake) ή άλλα κομμένα σε χοντρές φέτες
400 gr. ή 4 πατάτες μεγάλες, κομμένες κυδωνάτες
100 gr. ή 2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
30 gr. ή το χυμό από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
—Διαδικασία—
Ετοιμάζω τα υλικά, καθαρίζω τα μανιτάρια από τυχόν σκουπιδάκια με ένα πινέλο ή με οδοντόδουρτσα, κόβω τα μεγάλα σε χοντρές φέτες ενώ τα μικρά τα αφήνω όπως είναι, κόβω το κρεμμύδι σε λωρίδες και τέλος τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατίζω.
Σε ένα ταψί βάζω 1 μεγάλο φύλλο λαδόκολλα ή 4 μικρά όταν θέλω να τα σερβίρω σαν ατομικά πουγκιά.
Τοποθετώ πρώτα τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Κλείνω τα πουγκιά με σπόγγο μαγειρικής και ψήνω στους 180C για 50-55 λεπτά και 5 λεπτά με ανοικτή τη λαδόκολλα για να πάρουν χρώμα και να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα βγάζω από το φούρνο τα αφήνω 5 λεπτά να κάτσουν και σερβίρω.
Tips
Όταν δεν έχω σπάγκο μαγειρικής, κόβω λωρίδες 10 εκατοστών από αλουμινόχαρτο, τις τυλίγω σαν σκοινί και δένω τα πουγκιά μου.
Τα μανιτάρια δεν πλένονται ποτέ γιατί απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά και χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους. Τα καθαρίζουμε με ένα πινέλο και τα δύσκολα σημεία με ένα καθαρό βρεγμένο πανί.
Τα μανιτάρια έχουν σελίνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού μας συστήματος.
Επίσης τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία, μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χαμηλή σε λίπος και καθόλου χοληστερίνη, γι’ αυτό και οι χορτοφάγοι τα επιλέγουν ως βασικό αντικατάστατο του κρέατος.